Janković optužen za kupovanje glasova

Radiosarajevo.ba
Janković optužen za kupovanje glasova

Alternativni kandidat za sastavljanje nove slovenske vlade Janez Janša i predsjednici političkih stranaka s kojima pokušava sastaviti koaliciju optužili su u četvrtak Zorana Jankovića da je neuspješno pokušao kupiti glasove njihovih zastupnika, kako bi dobio potrebnu većinu za položaj predsjednika vlade, u čemu nije uspio.

"Pravi su problem oni koji su željeli doći na vlast političkom korupcijom", rekao je Janša u četvrtak u emisiji "Pogledi" Slovenske televizije, te dodao: "Ljudi iz Jankovićeve stranke u srijedu su tvrdili da su dobili 3-4 glasa iz naših stranaka, a da nisu rekli koji su to zastupnici i koliko ih je to koštalo".

Predsjednik parlamenta Gregor Virant rekao je da je bio zgrožen atmosferom na sjednici parlamenta i kako je Janković pokušao osigurati potrebnu većinu. "Atmosfera je sugerirala da je došlo do kupovine glasova i političkog mešetarenja", rekao je Virant te dodao da su zbog toga njegovi zastupnici opstruirali tajno glasanje, kako bi jasno pokazali da nijedan od njih nije prešao na Jankovićevu stranu.

Podsjetimo, službeni kandidat predsjednika republike Danila Tuerka za mjesto novog predsjednika vlade Zoran Janković dobio je 42 glasa, 4 manje od potrebne natpolovične većine, te nije uspio formirati vladu lijevog centra sa SD-om i DESUS-om.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije