Janković nije dobio podršku u parlamentu

Radiosarajevo.ba
Janković nije dobio podršku u parlamentu

Nekadašnji direktor Mercatora, gradonačelnik Ljubljane i pobjednik prošlomjesečnih izbora u Sloveniji, Zoran Janković, nije dobio potrebnu većinu u parlamentu za formiranje nove slovenske vlade.

Na tajnom glasovanju u srijedu poslije podne u slovenskom parlamentu dobio je potporu 42 zastupnika, četiri manje od potrebne natpolovične većine.

Predsjednik parlamenta Gregor Virant izjavio je da sada predsjednik države Danilo Tuerk nakon novih konsultacija sa strankama treba ponovno predložiti mandatara za sastav nove vlade. Pri tome se može odlučiti da ponovo predloži Jankovića ili se odlučiti za drugog mandatara, a isto mogu učiniti i parlamentarne stranke ili skupine od najmanje 10 zastupnika.

Predsjednik Slovenije je nakon glasanja u srijedu rekao da mu je "žao što Janković nije izabran, jer je jedini dokazao da je ozbiljan kandidat", te je dodao da Janković ima njegovu punu podršku.

Glasanje su opstruirali predstavnici desnih stranaka - Liste Virant, Slovenske ljudske stranke, Nove Slovenije i Slovenske demokratske stranke Janeza Janše. Danilo Tuerk je rekao na konferenciji za novinare da se u parlamentu vidjelo "mnogo političkog driblinga", kao i da su poslanici zaboravili da su se ulaskom u parlament na izborima "obavezali narodu, a ne strankama."  

O novom prijedlogu parlament se mora izjasniti najkasnije za 14 dana.

Glasovanjem o Jankoviću u Sloveniji se po prvi put dogodilo da zastupnici ne izglasaju za premijera predsjednika stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova i relativnu većinu u parlamentu.

Vezano:

Janković ipak dobio više glasova od Janše

Zoran Janković pod policijskom pratnjom

Slovenci protestirali u trenerkama

 

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije