Janković ipak dobio više glasova od Janše

Radiosarajevo.ba
Janković ipak dobio više glasova od Janše

Na prijevremenim izborima u Sloveniji, suprotno svim predizbornim predviđanjima, po izlaznim anketama s birališta najviše je glasova osvojila stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, a ne Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.
 
Prema izlaznoj anketi koju je nakon 20 sati objavila Slovenska televizija Jankovićeva stranka osvojit će 29 posto glasova, a Janšina 27 posto. Slijede Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora s 11 posto. U parlament će se, sudeći prema izlaznoj anketi, uvrstiti još 4 stranke - Građanska lista Gregora Viranta (9 posto), Demokratska stranka umirovljenika (7 posto), te Slovenska pučka stranka (SLS) sa 6,4 posto. Nova Slovenija (4,7 posto).
 
Janković je nakon objave rezultata izlaznih anketa izjavio da one pokazuju kako državljani očekuju da će nakon ranijih vlada Janeza Jnaše i Boruta Pahora mandatar biti on te  da su se tako odlučili za "demokratsku, ali učinkovitu državu".
 
Očekuje se da će do 24 sata biti prebrojano 99 posto glasova, a državno izborno povjerenstvo objavit će na svojim internetskim stranicama tokom večeri neslužbene rezultate na osnovu gotovo sto posto prebrojanih glasova u Sloveniji. Službene izborne rezultate povjerenstvo će objaviti tek 16. decembra.

Janša priznao poraz

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša priznao je da njegova stranka nije osvojila dovoljno glasova za sastavljanje vlade te čestitao pobjedniku izbora, ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Janković i njegovoj stranci "Pozitivna Slovenija".
 
"Birači su se odlučili kako su se odlučili, a  tako je u demokraciji i pravilno", rekao je Janša u izbornom stožeru svoje stranke nakon što je zahvalio suradnicima i biračima na potpori.
 
Priznao je da rezultat izbora nije onakav kakav njegova stranka željela i zbog kojih je išla na prijevremene izbore, ali je dodao da čestita izbornom pobjedniku i strankama koje su ušle u parlament.
 
Janša, kojega su predizborne ankete isticale za favorita za dobivanje mandata za sastav nove vlade, izjavio je da će Janković na osnovi rezultata prvi dobiti mandat za sastav nove vlade, ali da će njegova Slovenska demokratska stranka (SDS), bilo u vladi bilo u oporbi, djelovati "za dobro Slovenije".

Janković objavio kandidaturu na izborima

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije