Jakić o tužbama za genocid, Draži, Paveliću...

Radiosarajevo.ba
Jakić o tužbama za genocid, Draži, Paveliću...


Tomislav Jakić, nekadašnji vanjskopolitički savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ocijenio je da Srbija i Hrvatska neće povući međusobne tužbe za genocid.

"To je, naime, politički predaleko otišlo i sada se ni Zagreb ni Beograd ne usuđuju da povuku takav korak. Ali to naprosto treba prepustiti sudu, s tim da bude potpuno jasno da ono što sud odredi, obje strane prihvate. I time na to stave tačku", rekao je Jakić za novosadski Dnevnik.

On je ocijenio da je državama s područja ex-Jugoslavije, poslije ratova bio neophodan proces "sličan denacifikaciji"

Prema njegovim riječima, desni ekstremi u Srbiji i Hrvatskoj međusobno se pothranjuju, kao što je to bio slučaj devedesetih godina prošlog stoljeća:

"Ako dođe do rehabilitacije Draže Mihailovića u Srbiji, ekstremne desne snage u Hrvatskoj, koje također žele da revidiraju istoriju Drugog svjetskog rata, dobiće krila i možemo očekivati, recimo, zahtjev da se tijelo ustaškog poglavnika Ante Pavelića prenese i pokopa u Zagrebu".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije