Jahjaga: Crnogorci uskoro u ustavu Kosova

Radiosarajevo.ba
Jahjaga: Crnogorci uskoro u ustavu Kosova


Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je sinoć da će crnogorska zajednica, za najkasnije tri mjeseca, biti priznata u kosovskom ustavu, čime će se, kako je navela, otkloniti prepreke za ostvarivanje punih diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova.

Crna Gora je priznala kosovsku nezavisnost i između dvije države su uspostavljeni diplomatski odnosi, ali još uvijek nije došlo do razmjene ambasadora, što je Podgorica uvjetovala priznanjem crnogorska zajednica u kosovskom ustavu.

"Postoji dogovor kosovskog rukovodstva da crnogorsku zajednicu priznamo kao ustavnu kategoriju. To će biti urađeno novim amandmanima na ustav Kosova, koji će biti usvojeni najkasnije za tri mjeseca", kazala je Jahjaga Televiziji Crne Gore, prenio je Tanjug.

Prema njenim riječima, tim činom stvorili bi se uvjeti za uspostavljenje punih diplomatskih odnosa između Crne Gore i Kosova.

"Time će se stvoriti uvjeti za otvaranje ambasada u dvjema zemljama i to će poboljšati međudržavnu saradnju", ocijenila je Jahjaga.

Ona je dodala da su, inače, odnosi između Crne Gore i Kosova izuzetno dobri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije