Izvještaj o viznom režimu za zemlje zapadnog Balkana

Radiosarajevo.ba
Izvještaj o viznom režimu za zemlje zapadnog Balkana

Evropska komisija podnosi u četvrtak u Luxembourgu ministrima unutarnjih poslova i pravosuđa Evropske unije polugodišnji izvještaj o slobodnom viznom režimu za zemlje zapadnog Balkana.

Komisija će ministrima EU podnijeti i prijedlog hitnog postupka za privremeno vraćanje viza onim državama zapadnog Balkana iz kojih bi za posljednjih šest mjeseci broj "lažnih azilanata" ili ilegalnih imigranata porastao za preko 50 posto. 

U polugodišnjem izvještaju o provođenju slobodnog viznog režima EU za zemlje zapadnog Balkana, Evropska komisija ocijenila je da je "važno što većina putnika iz tih zemalja dolazi u dobroj vjeri", dok samo mali broj, i to u preko 80 slučajeva Romi i etnički Albanci, zloupotrebljava tu povlasticu i neosnovano traži azil.

"Lažni azilanti" mahom dolaze u Njemačku, Švedsku, Belgiju i u posljednje vrijeme u Luxembourg. Najviše ih stiže s juga Srbije i Makedonije, ali njihov broj je u prvim mjesecima ove godine uglavnom bio isti, iako i dalje visok, navodi se u izveštaju u koji je imala uvida agencija Beta.

U izvještaju se naglašava da zemlje zapadnog Balkana moraju osnažiti reforme "da bi se očuvala i učvrstila dostignuća u dijalogu (s EU) o viznoj liberalizaciji", što je bitno za cijeli proces stabilizacije i pridruživanja regiona Uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije