Izvještaj o pravima žena na Zapadnom Balkanu

Radiosarajevo.ba
Izvještaj o pravima žena na Zapadnom Balkanu


Evropski parlament je na današnjoj sjednici u Strazburu usvojio izvještaj Prava žena na zapadnom Balkanu

Evropska parlamentarka Emine Bozkurt je insistirala da prava žena budu ključna za pregovore s potencijalnim kandidatima i kandidatima zemalja zapadnog Balkana. Ona predlaže da Evropska komisija temeljno prati i izvještava o pravima žena i njihovoj implementaciji. 

Bozkurt je insistirala da i žene budu zastupljene za pregovaračkim stolom. 

"Izvještaji Evropske komisije premalo pažnje posvećuju pravima žena na zapadnom Balkanu. U procesu izgradnje i pravilnom fukcionisanju demokratskih institucja aktivno učešće žena, koje čine više od polovine stanovništva, je od ključnog značaja za zrelo demokratsko društvo. Za ove potrebe trebalo bi iskoristiti IPA fondove", predložila je Bozkurt. 

Žene zapadnog Balkana trebaju da uzmu sudbinu u svoje ruke i aktivno učestvuju u društvenim zbivanjima, a pri tome društvo im mora osigurati mogućnost aktivnog sudjelovanja i zastupljenosti u političkom, ekonomskom i društvenom životu na svim nivoima. Veoma je važno da se aktivno postiče sudjelovanje žena na tržištu rada, a posebno poduzetništvu

Treba se svim silama boriti protiv nasilja nad ženama, a borba protiv trgovine ljudima treba biti jedan od najvažnih proriteta. Zato je važno jačati institucije za provedbu zakona.

Žene žrtve seksualnog nasilja tokom rata u BiH, napokon treba da dobiju pomoć i pravdu koju godinama čekaju, stav je Bozkurt, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije