Cvijanović: Republika Srpska najfunkcionalniji dio Bosne i Hercegovine

Anadolija
Cvijanović: Republika Srpska najfunkcionalniji dio Bosne i Hercegovine
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Beogradu kako je "Republika Srpska najfunkcionalniji dio Bosne i Hercegovine", kao i da je "BiH projekat koji pokazuje strašno puno deficita".

Nakon zajedničke sednice vlada Srbije i entiteta u Bosni i Hercegovini Republika Srpska, premijerke Ana Brnabić i Željka Cvijanović održale su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestile o temama sjednice.

"Na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji nijedna poluga koja bi trebalo da omogući boljitak građanima. BiH je često neprijateljski nastrojena prema svojim građanima, samo zato što je neprijateljski često nastrojena prema svojim entitetima", rekla je Cvijanović.

Govoreći o mostu Bratunac-Ljubovija, Cvijanović je rekla da je Republika Srpska po tom pitanju završila svoje obaveze, a premijerka Brnabić rekla je da je u pripremi zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i da će jedna od tema biti otvaranje granice na tom mostu.

Premijerke su rekle da je deklaracija o opstanku srpskog naroda veliki timski rad i da je potrebno da deklaracija bude kvalitetna i da u njenom radu učestvuje veliki broj stručnjaka.

Cvijanović je rekla da odnosi Srbije i RS dobro funkcioniraju i da je danas usvojen novi akcioni plan za razvoj Podrinja koji uključuje oko 30 općina i dodala da taj plan ima strateški značaj.

Upitana o političkom utjecaju Srbije na Republiku Srpsku, Cvijanović je rekla da su veze između Srbije i RS prirodne i prijateljske i da ne postoje politički utjecaji, već politička saradnja.

"Priča o referendumu se autonomno donosi, kao odluka od strane institucija Republike Srpske", rekla je Cvijanović.

Upitana o razgraničenju Srbije i Bosne i Hercegovine, Cvijanović je rekla da Vlada Republike Srpske nema nadležnosti po tom pitanju, a premijerka Srbije prepustila je to pitanje ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, koji je rekao da u razgraničenju nema većih problema i da je sporno tri odsto granice.

Brnabić je navela da zbog budućih generacija treba učvrstiti saradnju Srbije i Republike Srpske.

Predstavnici dvije vlade danas su potpisali i sporazume, među kojima su Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture kvaliteta koji su potpisali Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske i Ministarstvo privrede Srbije i Memorandum o saradnji za period 2017.-2020. godina koji su potpisali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije