Izložbu Ecce homo čuvala policija

Radiosarajevo.ba
Izložbu Ecce homo čuvala policija

U Beogradu je otvorena izložba fotografija Ecce homo (Evo čovjek) švedske umjetnice Elizabet Olson Valin, koja je, zbog dovođenja Isusa Hrista u vezu s homoseksualcima, izazvala tenzije u Srbiji, prenosi Fena.

Izložba je otvorena u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CKD) u blizini Trga Slavija, a njeni organizatori su učesnici manifetsacije LGBT populacije, u okviru "nedjelje ponosa", javila je agencija Anadolija.

Oko dvije hiljade policajaca opremljenih za razbijanje demostracija nekoliko sati prije početka visokom su ogradom ogradili prostor gdje se održala izložba. Nekoliko ulica u ovom dijelu Beograda bilo je zatvoreno za saobraćaj. Sigurnosne snage zaadužene za bezbjednost ambasada i drugih diplomatskih predstavništava nisu dozvolile veća okupljanja građana.

Nekoliko stotina građana ograđenih policijskim kordonom noseći ikone i krstove protestovalo je zbog održavanja ove izložbe. Oni su pjevali crkvene pjesme, a čule su se riječi: "Pokajte se", "Hulnici".

Organizacija Dveri je također protestovala zbog održavanja izložbe, koja, kako su saopćili novinarima, pored toga što vrijeđa vjerska osjećanja kršćanja izaziva i vjersku i nacionalnu mržnju.

Predstavnici te organizacije su protiv premijera Srbije Ivice Dačića i organizatora izložbe najavili i krivične prijave.

Organizatori manifestacije LGBT populacije su otvarajući izložbu na kojoj je pored novinara prisustvovalo i stotinjak gostiju saopćili su da se ova izložba prvi put održava u ovom dijelu Evrope i prenijeli pozdrave autorice Elzabet Olson.
 
Jedan od organizatora Boban Stojanović je izražavajući protest zbog zabrane šetnje - Parade ponosa, kako je rekao, kopirajući srpskog patrijarha Irineja, pročitao otvoreno pismo premijeru i ministru policije Ivici Dačiću u kojem je zatražio zaštitu za sve one "koji nisu fašisti".

Direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević je rekla da nije problem u umjetničkim djelima, već u načinu na koji ih posmatrači doživljavaju.

Na izložbi je prikazano 12 fotografija na kojima Isus Hrist prikazan kao homoseksualac.

Prije i tokom izložbe nije zabilježen nijedan ozbiljniji incident, a pored redovnog sastava policije u obližnjim ulicama bile su primjetne i jedinice žandarmerije.

Poziv na zabranu održavanja izložbe ranije je uputio srpski patrijarh Irinej. Kako je navedeno u saopćenju zbog vrijeđanja Božijeg miljenika Isaa/Isusa podršku patrijarhu Irineju uputila je i Islamska zajednice Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije