Izlazne ankete izbora u Hrvatskoj: Vodi HDZ sa 61 mandatom?

Radiosarajevo.ba
Izlazne ankete izbora u Hrvatskoj: Vodi HDZ sa 61 mandatom?
Foto: Bljesak.info / Glasanje u Mostaru

Prema izlaznim anketama koje su obuhvatile više od 20.000 građana koji su glasali danas na biračkim mjestima, prvi rezultati pokazuju da HDZ vodi sa 61 mandatom, Restart koalicija ima 44 mandata, Domovinski pokret 16 mandata, Most 8

Građani Hrvatske danas su glasali na parlamentarnim izborima. Do 16 časova i 30 minuta na birališta je izašlo 34,4 odsto birača, što je slabija izlaznost nego prije četiri godine. Po županijama najveća izlaznost је u Dubrovačkoneretvanskoj, Karlovačkoj i Gradu Zagrebu. Pravo glasa imala su 3 miliona i 860 hiljada birača. U utrci je bilo gotovo 2 hiljade 700 kandidata sa 192 liste.

Uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, građani Hrvatske su izašli na birališta za deseti saziv Sabora od sticanja nezavisnosti. Zbog epidemije koronavirusa ovi izbori su bili organizacijski najzahjtevniji, međutim, zbog političke klime i najneizvjesniji.

Na ovim izborima, a to pokazuju procjene i ispitavanja javnosti, nijedna opcija neće osigurati komotnu većinu. Čak ni vladajući HDZ. 

I danas se kao juče glasalo i u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta. U sabor se bira 151 poslanik, od čega 140 u deset izbornih jedinca u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina. Glasanje je omogućeno i osobama zaraženim koronavirusom. Biračko pravo je iskoristilo 476 od oko pet hiljada osoba koje su u samoizolaciji, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije