Izjednačiti heteroseksualne i homoseksualne brakove

Radiosarajevo.ba
Izjednačiti heteroseksualne i homoseksualne brakove

Potpredsjednica HNS-a i hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da se HNS od samog početka zalaže za ukidanje diskriminacije LGBT zajednice te da je u tom pogledu iizjednačavanje heteroseksualnih i homoseksualnih brakova nešto prema čemu društvo mora ići i zašto se oni zalažu. Međutim, to pitanje neće biti regulisano Porodičnim zakonom jer još uvijek postoje različiti stavovi u hrvatskom društvu u vezi sa usvajanjem djece, rekla je Pusić.

"To nije dio Obiteljskog zakona jer morate provoditi ono za što možete uspostaviti u jednom trenutku konsenzus, a to znači da postoje još uvijek različiti stavovi vezani na posvajanje djece", izjavila je ministrica.

Prema mišljenju Vesne Pusić, prema svim drugim pravnim karakteristikama te zajednice trebaju biti izjednačene, te da je u situaciji u kojoj ima previše djece bez roditelja i roditeljskog staranja svakako bolje da dijete ima porodicu.

"Ali to je jedna tema koja zahtijeva određenu opću zrelost društva i ovo o čemu govorim je prvi korak", zaključila je Pusić.

Hrvatska priprema zakon o istospolnim parovima

Hrvatski premijer Zoran Milanović danas je novinarima potvrdio kako njegova vlada namjerava istospolnim parovima dati veću pravnu sigurnost, podsjetivši da je dio predizbornog programa Kukuriku koalicije bila i registracija partnerstva homoseksualnih parova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije