Izborna šutnja u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Izborna šutnja u Hrvatskoj


Počela je izborna šutnja u Hrvatskoj. Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve izborne stožere i predsjedničke kandidate da se suzdrže od upućivanja bilo kakvih propagandnih poruka. Izborna šutnja trajat će tokom cijele subote i nedjelje.

Izborna šutnja traje od 9. januara u 00:00h do 10. januara. u 24h.

Načini glasanja

Glasanje traje neprekidno od 7 do 19 sati. Tada se zatvaraju biračka mjesta, a biračima koji su se na biračkom mjestu zatekli u 19 sati, omogućit će se glasovanje. Rokovi u inostranstvu računaju se prema lokalnom vremenu mjesta u kojem se glasuje, navodi uz ostalo DIP u uputama.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je još u prvome krugu izbora izvjestilo da se nakon 19 sati, kada završava glasovanje, mogu objaviti rezultati izlaznih anketa (exit poll), ali i upozorilo radijske i televizijske kuće da je javnost potrebno jasno i pravodobno obavijestiti o metodologiji izrade tih anketa kako bi se u građana izbjegao utisak da je riječ o izbornim rezultatima.

Rezultate izbora, naime, utvrđuje i javno objavljuje DIP na temelju rezultata glasanja na svim biračkim mjestima, a na temelju zapisnika o radu biračkog odbora i zapisnika o radu općinskih i gradskih izbornih povjerenstava.

U BiH 124 glasačka mjesta

U nedjelju, 10. januara, nešto manje od 4,5 miliona birača moći će glasati na skoro 7 hiljada biračkih mjesta u Hrvatskoj i van nje i odlučiti ko će voditi zemlju narednih pet godina.

Najviše biračkih mjesta van Hrvatske otvoreno je u Bosni i Hercegovini, ukupno 124.

Otvorena su i 63 posebna biračka mjesta (zatvori, brodovi), a među njima su, otvorena tri biračka mjesta za vojnike koji se nalaze u misijama na Golanu, u Afganistanu i na Kosovu.

Kao i u prvome krugu, slijepe i slabovidne osobe moći će glasati neposredno, bez ičije pomoći, budući da su i u drugome krugu za njih štampani glasački listići na Braillevom pismu. Na taj će način potpuna tajnost glasovanja biti omogućena i za 6 hiljada slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj, a što na dosadašnjim izborima nije bio slučaj.

Vezano:
SMS spamovi za Bandića građanima BiH
Ivo Josipović u prednosti nad Bandićem
Josipovićeva prednost se smanjuje
Sučeljavanja kandidata za predsjednika Hrvatske
Hrvatska: Prve izjave predsjedničkih protukandidata
Hrvatska će predsjednika tražiti u drugom krugu
Otvorena birališta u Hrvatskoj i BiH
Izbori u Hrvatskoj
Šta je i kome Bandić dijelio u Bosni?
Bandić: Strateški interes Hrvatske je jedinstvena BiH
Lesson 3: Milan Bandić spiking kroejša (VIDEO)

hrt.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije