Izbori u Crnoj Gori: Pobjeda Albanskog foruma u Opštini Tuzi

0
Radiosarajevo.ba
Izbori u Crnoj Gori: Pobjeda Albanskog foruma u Opštini Tuzi
Foto: Vijesti.me / Izbori u Crnoj Gori

Albanski forum, koalicija dosadašnjeg predsjednika Tuzi Nika Đeljošaja, osvojila je apsolutnu većinu na izborima u toj Opštini koji su održani 5. marta.

Prema preliminarnim podacima Albanski forum je osvojio skoro 52 posto glasova što znači da može samostalno da formira vlast u Opštini.

Ovu koaliciju čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca, Nacionalna albanska unija i Demokratski savez Crne Gore.

Raste broj žrtava izraelskog napada na Bejrut: Ubijeno 22, a ranjeno 117 ljudi

Raste broj žrtava izraelskog napada na Bejrut: Ubijeno 22, a ranjeno 117 ljudi

Do sada je Albanski forum imao odborničku većinu uz pomoć jednog odbornika Demokrata.

Koalicioni savez "Pravim putem" koji predvodi Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojio je nešto više od 33 posto glasova.

U lokalni parlament, koji broji 32 odbornička mjesta, će ući još Socijaldemokratska partija i Demokrate sa po jednim mandatom. Ostale liste nisu prešle cenzus, piše RSE.

Trka za predsjednika Crne gore:  Sedam kandidata se bori za poziciju

Trka za predsjednika Crne gore: Sedam kandidata se bori za poziciju

Izborni dan je protekao mirno, uz manje nepravilnosti koje nisu mogle da utiču na tok izbora ili izborni rezultat.

Ovo su drugi lokalni izbori od kada je opština Tuzi dobila status samostalne opštine. Pravo glasa imalo je 12.387 glasača, dok se odazvalo 66,5 posto.

Ko će se nadmetati za vlast u Tuzima?

Na lokalnim izborima u Tuzima, koji su zakazani za 5. mart 2023. godine, nastupile se četiri koalicije i tri samostalne liste.

Opštinska izborna komisija Tuzi
Foto: RSE: Općinska izborna komisija Tuzi

Dio Albanaca u Tuzima je islamske, a dio katoličke vjeroispovijesti.

Tuzi su centar Malesije, pograničnog područja između Crne Gore i Albanije.

Status samostalne opštine, koji joj je oduzet 1958. godine, vraćen je septembra 2018. izdvajanjem iz Glavnog grada. Decenijama unazad Tuzi su bili administrativni dio Podgorice, a zatim i jedna od opština glavnog grada.

Gotovo dvije decenije glavni politički zahtjev albanskih partija, ali i brojne dijaspore, bio je samostalnost opštine Tuzi.

Na prvim izborima 2019. godine Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića je izgubila vlast u Tuzima, gdje je godinama imala snažno uporište.

Najviše glasova osvojila je koalicija albanskih nacionalnih partija Albanski Forum, koja je podržana jednim odbornikom Demokrata formirala vlast na čelu sa predsjednikom opštine Nikom Đeljošajem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije