Izbori u Albaniji: Vodi Demokratska partija

Radiosarajevo.ba
Izbori u Albaniji: Vodi Demokratska partija

Na parlamentarnim izborima u Albaniji, poslije prebrojane petine glasačkih listića, u tijesnom vodstvu je vladajuća Demokratska partija premijera Salija Beriše.

Nezvanični rezultati sa 938 biračkih mjesta su pokazali da je socijaliste podržalo 40,96 posto, a demokrate 39,31 posto građana. To znači da bi demokrate u parlamentu mogle da imaju 66, a socijalisti 65 poslanika, prenosi Beta.

OSCE je danas saopćio da je glasanje uglavnom proteklo bez većih problema.

Pristalice Beriše još u nedjelju navečer su izašle na ulice kako bi proslavile pobjedu iako se zvanični rezultati očekuju tek poslije podne.

Gradonačelnik Tirane odbio je, međutim, da prizna izborni poraz socijalista.

Nedjeljni izbori su prošli bez incidenata koji bi mogli da ugroze evropsku budućnost Albanije.

Portparol Centralne izborne komisije Leonard Oli rekao je da još nije poznat pobjednik, ali da prvi rezultati prebrojavanja glasova nagovještavaju da je u vodstvu Demokratska stranka.

Oli je dodao da se glasovi prvi put u Albaniji prebrojavaju elektronski i da će to potrajati duže nego što se očekivalo.

Na izborima se oko 4.300 kandidata iz 34 političke partije borilo za 140 mjesta u parlamentu. Pravo glasa je imalo oko 3,1 milion albanskih građana.

Beriša je u nedjelju navečer na konferenciji za novinare poslije zatvaranja glasačkih mjesta rekao da na izborima nema poraženih, već samo pobjednika.

On je ocijenio da je glasanje bilo dostojanstveno, da je izlaznost možda i za 15 posto veća nego na izborima 2005. godine.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije