Mostar: Tražio da se promatranje glasanja obavlja po zakonima BiH

Anadolija
Mostar: Tražio da se promatranje glasanja obavlja po zakonima BiH
Foto: Anadolija / S glasačkog mjesta u Mostaru

Slaven Hojski, član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) govorio je o izlaznosti na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, koji se održavaju danas, ali i nepravilnostima koje su zabilježene na biračkim mjestima do podnevnih sati.

"U 11:30 minuta izlaznost je 15,75 posto na području cijele Hrvatske što je 2,5 posto više od 2014. godine. Ono što je još važnije reći jeste da je 100.000 birača više do sada izašlo nego prije pet godina. Najveća izlaznost do 11:30 sati je bila u Varaždinsko i Karlovačkoj županiji. Najniža u Zadarsko, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinsko. Prema podacima koje imamo do 11:30 sati, u BiH je glasalo 6.211 birača", pojasnio je Hojski.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj je glasalo 3.425 birača. Ono što znamo jeste da je završeno glasanje u Australiji, Japanu i Kini, a sada se završava i u Indoneziji.

"Ukupno ima 6.533 biračka mjesta. Sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme. Imali smo samo problem sa jednim biračkim mjestom u Mostaru, gdje je otvaranje kasnilo 15-tak minuta pa su se stvorile određene gužve ali je to tokom prvog sata glasanja riješeno. Uglavnom imamo dojave građana vezano za izbornu šutnju. Najveći problem je, kao i u svim državama, enorman rast društvenih mreža i interneta", izjavio je Hojski. 

Kako je kazao, bilo je još nekih nepravilnosti poput poziva građana da nema zastave Republike Hrvatske na biračkom mjestu.

"Imali smo dojavu da ima problema sa jednim promatračem na jednom biračkom mjestu u BiH koji je tražio da se promatranje obavlja u skladu sa zakonima BiH. Kod nas je malo drugačiji taj postupak pa sad rješavamo taj problme. To je zabilježeno u Mostaru", pojasnio je Hojski.

Pored ovih nepravilnosti, istakao je, da nisu imali zabilježene incidente.

"Samo su malo veće gužve na pojedinim biralištima pa su se građani javljali", dodao je Hojski.

Smatra da je relativno miran dan za prvi krug predsjedničkih izbora.

U sedam sati ujutru otvorena su birališta širom Hrvatske za predsjedničke izbore na kojima će više od 3,8 miliona registrovanih birača birati između 11 predsjedničkih kandidata koji su uspjeli prikupiti više od 10.000 valjanih potpisa podrške birača. Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati.

Na ovim izborima zabilježen je porast birača koji su registrirani po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inostranstvu i to u BiH, Njemačkoj i Srbiji. I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta, u Srbiji je smanjen zbog čega se u ove dvije države očekuje i povećanje gužvi na biračkim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije