Zagreb: Izbola partnera pa rodila djevojčicu u zatvorskoj bolnici

Radiosarajevo.ba
Zagreb: Izbola partnera pa rodila djevojčicu u zatvorskoj bolnici
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Slađana Brkić je 15. februara nožem ubila svog nevječanog supruga Dejana Svilara u sobi porodične kuće u mjestu Gol kod Koprivnice.

Slađana je nevjenčanom suprugu kuhinjskim nožem zadala ubodne rane u prsa, a Dejan svilar je od njih na mjestu preminuo.

Nešto manje od mjesec dana nakon što je izbola nevjenčanog supruga Slađana je u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu rodila djevojčicu.

Brkić je tako postala prva žena koja je rodila dijete u pritvoru. Njen pet i pol godina star sin je udomljen, a djevojčica neće ostati u zatvoru s majkom. Brigu o djevojčici preuzet će Centar za socijalnu skrb.

Da je osuđena i poslana na izdržavnje kazne, ne bi bilo nikakvih problema, s obzirom na to da u Kaznionici za žene u Požegi postoji poseban odjel koji se naziva "rodilište". Od 2016. godine tu su se rodile 243 bebe.

"S obzirom na to da majka ne može boraviti zajedno s djetetom u istražnom zatvoru, radi dobrobiti maloljetnog djeteta odmah nakon porođaja kontaktira se drugi roditelj, a uz suglasnost istražne zatvorenice i ostala rodbina radi utvrđivanja mogućih skrbnika koji su pogodni da im se dijete povjeri na čuvanje i odgoj. Svi postupci vezani uz povjeravanje djeteta na čuvanje i odgoj u nadležnosti su suda i Centra za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta istražne zatvorenice", saopćili su iz Ministarstva pravosuđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije