Iz Zagreba se šalje oružje za Siriju

Radiosarajevo.ba
Iz Zagreba se šalje oružje za Siriju

Zagreb je postao međunarodni centar za dostavu naoružanja sirijskoj opoziciji, piše Jutarnji list u tekstu u kojem između ostalog otkriva kako je u 4 mjeseca za Siriju sa zagrebačkog aerodroma Pleso otišlo 75 aviona sa 3000 tona oružja

Tim avionima je, osim hrvatskog oružja, prevoženo i oružje iz drugih europskih država, čije su prikupljanje organizirale Sjedinjene Američke Države, piše Jutarnji.

Prema izvorima, prva dva do tri prijevoza oružja izvršila je turska aviokompanija Turkish Cargo, u vlasništvu Turkish Airlinesa, a potom je prijevoz preuzela jordanska kompanija Jordanian International Air Cargo. Prijevoz ovog naoružanja počeo je nekoliko mjeseci nakon što je hrvatski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Joško Paro prošlog ljeta s američkim dužnosnicima dogovorio prijevoz oružja za sirijske pobunjenike.

Sve donedavno smatralo se da je visoki hrvatski dužnosnik s američkim kolegama, o čemu je pisao New York Times, dogovarao prijevoz viška hrvatskog neperspektivnog naoružanja za sirijske pobunjenike. No, prema pouzdanim diplomatskim izvorima, plan naoružavanja sirijskih pobunjenika imao je mnogo širi kontekst.

Naime, američki dužnosnici angažirali su partnere - Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja protivnika sirijskog režima. Sjedinjene Države organizirale su prikupljanje oružja, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile su oružje koje je potom s jordanskog teritorija prebacivano u Siriju.

Hrvatska uloga bila je dvojaka, otkriva Jutarnji. Ona je dio viškova svog naoružanja - raketne bacače M79 i RPG-22, ručne bacače granata RBG-6 te bestrzajne topove M60 izdvojila iz svojih skladišta. Nepoznata količina tog naoružanja u Siriju je otišla početkom novembra prošle godine sa zagrebačkog Plesa turskim avionima A310. No, na Pleso je u američkoj organizaciji dopremano i oružje iz nekoliko europskih zemalja, među njima i Velike Britanije, koje je potom transportnim avionima Jordanian International Carga otpremano u Jordan, a potom u Siriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije