Iz Termi u Hrvatskoj se oglasili nakon jučerašnjeg incidenta - evo šta kažu za vodu u bazenu

0
Radiosarajevo.ba
Iz Termi u Hrvatskoj se oglasili nakon jučerašnjeg incidenta - evo šta kažu za vodu u bazenu
Foto: Booking.com / Tuheljske toplice

Jako oksidacijsko sredstvo za dezinfekciju natrijev hipoklorit završilo je pogreškom dostavljača u pogrešnom spremištu u Termama Tuhelj i izazvalo hemijsku reakciju nakon koje je liječničku pomoć zatražilo 19 ljudi, objavili su jučer iz Termi Tuhelj u Hrvatskoj.

Tokom noći su iz bolnice Zabok otpušteni svi pacijenti. Hospitalizirano je još samo dvoje, a jedan je na intenzivnoj.

"Pacijenti nisu imali neke teže simptome, a i dva pacijenta koji su još zadržani na promatranju su u redu. Jedan pacijent, '57. godište, još je na intenzivnoj jer je imao malo jače respiratorne simptome, no tokom dana će vjerovatno biti pušten kući, kao i jedan pacijent na internoj", ističu hrvatski mediji.

Benjamina Karić: Roditeljska kuća dobila uređenu prirodnu oazu iz koje se čuo smijeh i dječiji žamor

Benjamina Karić: Roditeljska kuća dobila uređenu prirodnu oazu iz koje se čuo smijeh i dječiji žamor

Dodaje da su pacijenti bili iz Italije, Nizozemske i Slovenije, a među njima je i maloljetnica (15), koja je imala osip.

Dragi gosti, obavještavamo vas o nastaloj situaciji koja se ovo popodne dogodila u našem resortu. Moramo napomenuti kako...

Posted by Terme Tuhelj on Friday, August 19, 2022

"Moramo napomenuti kako situacija nema nikakve veze s bazenskom vodom, prostorije su već prozračene i resort normalno funkcioniše. Naime, oko 18 sati firma za dostavu hemikalija dostavila je natrijev hiperklorid kojeg koristimo za obradu bazenske vode i skladištimo ga u strojarnici bazena. 

Prilikom dostave stručna osoba je greškom usipala kiselinu zbog čega je u trenutku došlo do hemijske reakcije i plin se počeo zrakom širiti prostorijama prema saunama i wellness centru. Voditelj tehničkog odjela bio je na mjestu nesreće u svega nekoliko minuta te je zajedno s ostalim djelatnicima preventivno postupio u skladu sa svim protokolima. 

Naši radnici brzo su se snašli u navedenoj situaciji što je i rezultat naših čestih vježbi evakuacija i spašavanja te zahvaljujući tome nije došlo do ozbiljnijih posljedica na zdravlje gostiju. Suosjećamo sa svima koji su osjetili bilo kakve posljedice ovog nemilog događaja te se zahvaljujemo svim radnicima i intervencijskim službama na brzoj reakciji", objavili su iz Termi Tuhelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije