Iz Beograda ništa novo: "Bošnjaci žele mirnim sredstvima promijeniti ishod rata"

Radiosarajevo.ba
Iz Beograda ništa novo: "Bošnjaci žele mirnim sredstvima promijeniti ishod rata"
Direktor Predstavništva RS-a u Beogradu Mlađen Cicović izjavio je da u manjem bh. entitetu potpuno razumiju "skrivene namjere" iza inicijative SDA o promjeni imena ovog dijela BiH.

"Šta reći o onome što dolazi od SDA i njihovog lidera Bakira Izetbegovića? Ništa novo za nas u RS-u, što nas ne iznenađuje. U SDA jednostavno ne razumiju da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH nastupio mir, da je BiH ušla već u fazu njene izgradnje. Potpuno je jasno da inicijativa za promjenu onoga što je ustavna kategorija, sigurno nema nikakve ni pravne ni političke argumente za takvu inicijativu", rekao je Cicović za beogradsku Prvu televiziju i dodao da su "spremni da stanu u odbranu RS-a". 

Zajedno s Cicovićem u emisji je učestvovao i beogradski historičar Čedomir Antić koji je rekao da je suštinska ideja da se "mirnim sredstvima promijeni ratni ishod". 

"Rat je vođen oko toga da se zaštiti ravnopravnost naroda. Proglašenje nezavisne Republike Bosne i Hercegodine izvršeno je protivno ustavu SR BiH, tako što su prekršena prava Srba i Hrvata. Srbi su u ratu odbranile to pravo i velike sile su im međunarodnim sporazumom omogućile ne samo da imaju jednaka prava, nego i svoj entitet. Postoji jedna grpacija među Bošnjacima, djelimično i među Hrvatima koji žele da emancipuju BiH kao državu u kojoj Srbi neće imati prava. I to bi bilo isto kada bi neko u bivšoj Jugoslaviji ukinuo prava Slovencima i Hrvatima i promijenio ime Sloveniji i Hrvatskoj", rekao je Antić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije