Iz Beograda kritikuju Mesićevu posjetu Kosovu

Radiosarajevo.ba
Iz Beograda kritikuju Mesićevu posjetu Kosovu

Odlazak hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na Kosovo postao je nešto više od uobičajenog diplomatskog posjeta. Službeni Beograd je najprije oštro reagirao na odabir termina, koji je prvobitno bio planiran za pravoslavni Božić, a nakon što je on pomaknut, uslijedile su i druge primjedbe. Recimo, da Mesić svoje posljednje dane na predsjedničkoj dužnosti nije baš morao provoditi na Kosovu, da taj potez nije baš previše taktičan te da će to samo narušiti ionako krhke odnose Srbije i Hrvatske.

Kosovo - test prijateljstva ili neprijateljstva

Dakle, Mesićev posjet Kosovu, tokom kojeg će primiti visoka odlikovanja i titulu počasnog građanina Prištine, dočekan je u Beogradu s dosta dramatike. Miljenko Dereta, direktor "Građanske inicijative“, kaže da je to zato što se svako priznanje ili nepriznanje Kosova vidi kao uspjeh ili neuspjeh srpske vanjske i unutarnje politike: "To je zapravo postao obrazac ponašanja, po kojem sve što je vezano za Kosovo je znak ili prijateljstva ili neprijateljstva prema Srbiji i prema Srbima. Mislim da to tako osjećaju političke elite, i na tome, na žalost, dosta rade i to podržavaju i mnogi mediji“.

Kosovo i Hrvatska zajednički protiv Srbije

Predsjednik "Naprednog kluba“ Čedomir Antić kaže za Deutsche Welle da posjet hrvatskog predsjednika vidi samo kao političku provokaciju, jer, kako kaže, osim pritiska na Srbiju ne vidi nijedan drugi zajednički interes Kosova i Hrvatske.

Miljenko Dereta s druge strane ističe da Beograd svaki posjet nekoga tko je priznao Kosovo vidi kao političku provokaciju. S tom razlikom što se stidljivo protestira kada je riječ o posjetima službenih osoba velikih sila, ali se susjede tretira kao ravnopravnije protivnike s kojima se možemo praviti da smo veliki i jaki, dodaje Dereta.

"Mesić je samo dosljedan svojoj politici"

U Zagrebu se Mesićev odlazak na Kosovo vidi kao dosljednost njegove politike. Kako za Deutsche Welle kaže Branko Caratan, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka, Stjepan Mesić je bio jedan od onih koji su podržavali politiku koja je vodila nezavisnosti Kosova, i taj posjet je na tragu te politike.

Profesor Caratan ipak napominje da će on svakako dodatno isprovocirati odnose sa Srbijom: "U to ne treba imati nimalo sumnje. Ali, predsjednik Mesić zbog svoje ranije politike nije mogao tu praviti nikakve posebne ustupke. Uostalom, Kosovo su priznale i mnoge druge zemlje, s kojima Srbija i dalje održava normalne odnose bez ikakvih problema“.

Kada može Obama, može i Mesić

Raznoliki su i odgovori na pitanje čime je Mesić zaslužio najveće počasti na Kosovu i titulu počasnog građanina Prištine:

"Pa isto kao što je i Obama zaslužio Nobelovu nagradu za mir. Mislim, ovo je zemlja apsurda, jer čitava regija je apsurdna, tako da i kod nas ima takvih stvari kao i kod njih, nismo puno odmakli. Jer kakve interese mogu imati Hrvati i Albanci, naravno osim što i nama žele loše, ali ipak mislim da je novac u pitanju“.

"Prije svega priznavanjem neovisnosti Kosova. Mada mislim da su to i naši priznali, pa zašto ne bi i on."

"Vjerojatno zbog odnosa Hrvatske prema osamostaljivanju Kosova. Mislim, oni su to podržali koliko se ja sjećam među prvima, posebno od susjednih zemalja."

"Hrvatska vjerojatno ima neki svoj interes zašto on ide i zašto podržava samostalnost Kosova. Međutim, Srbija je protiv toga, ali ne može promijeniti ništa. Jer, ako su najveće zemlje svijeta skoro priznale to je gotova stvar. Znači, sada bi trebalo vidjeti može li se to riješiti i da imamo dobrosusjedske odnose, jer bi to bilo najbolje i za nas i za Srbe na Kosovu."

Posjet kao provokacija

Ima i onih koji Mesićev posjet vide kao političku provokaciju, na koje su se mnogi, kaki kažu, već navikli:

"U ovom trenutku se mi sigurno na neki način natječemo s njima tko će koga nadmudriti. Samo tako bi trebalo to promatrati. Ja mislim da tu u suštini nema nikakvih promjena, ali eto sve je to smišljeno samo da se mi malo živciramo."

Srbija: Podnošenje kontratužbe protiv Hrvatske

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije