Kriv je: Sanaderu šest godina zatvora zbog primanja mita u aferi INA-MOL

Radiosarajevo.ba
Kriv je: Sanaderu šest godina zatvora zbog primanja mita u aferi INA-MOL
FOTO: AA / Ivo Sanader

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader i direktor Mađarske kompanije MOL Zsolta Hernadi proglašeni su krivim za primanje mita u aferi Ina-Mol.

Bivšem premijeru Hrvatske izrečena je zatvorska kazna u trajanju od šest godina, dok je Hernadi dobio kaznu od dvije godine. 

"Ivo Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona eura dogovoriti da će RH Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine", rekao je sudija.

Osim za primanje 10 miliona eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Postane li presuda pravomoćna, Sanader će, po zahtjevu tužilaštva, državi morati vratiti 10 miliona eura.

Sanader, koji je od aprila na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska, nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni dio suđenja vodio u njegovoj odsutnosti. Sud je, naime, zaključio da operacija kojoj je podvrgnut nije bila nužna, odnosno da se sam doveo u situaciju raspravne nesposobnosti.

I dok je USKOK ponovljeno suđenje zaključio tvrdnjom kako je dokazao da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od Hernadija, njihova obrana, s druge strane, smatra da za osuđujuću presudu nema temelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije