Ivo Sanader izručen Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Ivo Sanader izručen Hrvatskoj

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je uz jaku policijsku pratnju doveden oko 21,50 sati u zagrebački zatvor Remetinec, nakon što je sinoć izručen Hrvatskoj.

Pred samim zatvorom kolona od šest policijskih automobila, praćena s dva policijska motocikla, nakratko se zaustavila na pružnom prijelazu zbog prolaska teretnog vlaka.

Sanader je u Remetinec doveden automobilom iz pritvora u Salzburgu u kojem je proveo sedam mjeseci.

Policijskim vozilom iz Salzburga prevezen je do slovenske granice, gdje ga je preuzela tamošnja policija i prevezla do granice na Bregani. Tu ga je prihvatila hrvatska policija, nakon čega je u štićenoj koloni policijskih vozila u zatvorski krug dovezen oko 21:50 sati.

Kolonu su ispred zatvora dočekali mnogi novinari i fotoreporteri koji nisu imali priliku fotografirati bivšeg premijera jer je dovezen vozilo sa zatamnjenim staklima. Okupilo se i nekoliko desetaka
znatiželjnika.

Prije dolaska kolone ispred zatvora je stigla interventna policija i zaustavljen je promet cestom koja vodi do zatvora.

Sanader će, kao i ostali pritvorenici, u zatvoru proći propisanu proceduru, među ostalim i liječnički pregled, nakon čega će biti smješten u ćeliju. Po prijašnjim najavama, za njega je pripremljena jednokrevetna ćelija na ženskom odjelu, gdje je, također zbog sigurnosnih razloga, smješten i bivši hrvatski general Vladimir Zagorec.

Sanaderu će u Remetincu uručiti istražni zahtjev i odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru koji mu je još prije sedam mjeseci određen zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medije. Od primitka tih rješenja Sanader ima pravo žalbe u roku od tri dana.

U aferi Fimi medija bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a kao prvoosumnjičeni se tereti da se udružio s bivšim šefom carine Mladenom Barišićem i ostalim osumnjičenicima te zloporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstva i državnih poduzeća, preko privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 milijuna kuna, od čega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna.

Očekuje se da će Sanader vrlo brzo biti priveden na ispitivanje u sjedište USKOK-a kako bi se očitovao o mnogim sumnjama za koje ga se tereti u još nekoliko antikorupcijskih istraga. Nakon izjašnjavanja o krivnji on i njegovi branitelji trebali bi dobiti uvid u cjelokupni spis i dokaze kojima raspolaže USKOK.

Osim u slučaju Fimi medije, Sanadera se sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem, u vlasništvu Roberta Ježića, te u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995., dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Tereti ga se i da je Ježićevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF-a, a sredinom lipnja protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u.

U međuvremenu protiv njega se vodi istraga i u Austriji zbog sumnje u pranje novca, no još nije podignuta nijedna optužnica.

Sanader je u Austriji uhićen 10. prosinca prošle godine i od tada je bio u pritvoru u Salzburgu.

Nekoliko mjeseci protivio se izručenju tvrdeći kako u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje i da je žrtva političkog progona, no nedavno je promijenio mišljenje i pristao na izručenje po pojednostavljenom postupku. Njegovi zagrebački branitelji objasnili su kako bivši premijer ne želi svojim slučajem opterećivati završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

Tijekom istraga Sanaderu i njegovoj obitelji blokirana je imovina, bankovni računi te vrijedna zbirka umjetnina zaplijenjena iz obiteljske vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije