Ivo Josipović u prednosti nad Bandićem

Radiosarajevo.ba
Ivo Josipović u prednosti nad Bandićem
Podijelili su Hrvatsku na lijeve i desne (Arhv)

Danas završava predsjednička izborna kampanja u Hrvatskoj, izbori su u nedjelju 10. januara, a večeras, uoči izborne šutnje, održat će se i posljednje TV sučeljavanje dvojice žestoko suprotstavljenih kandidata, SDP-ovog Ive Josipovića i nezavisnog kandidata Milana Bandića.

Hrvatska se podijelila na lijeve i desne

Prema velikom istraživanju Večernjeg lista i RTL televizije Ivo Josipović dobija 55,8 posto glasova, a Milan Bandić 39,5 posto. I ostale ankete u drugom izbornom krugu predviđaju da Bandić dobiva između 35 -45 posto glasova, a Josipović se u svima kreće oko 55 posto.

Iako potječu iz istog SDP-ovog miljea, čak su iste godine i ušli u nekadašnji Savez komunista, a Bandić se hvalio kako je, dok je Josipović bio politički pasivan, zajedno s Račanom stvarao SDP, u ovoj su predsjedničkoj kampanji otišli na sasvim suprotne strane i podijelili Hrvatsku na 'lijeve i desne'.

Josipović računa na centar i lijevo od centra, obrazovanije i birače u gradovima, a Bandić na desnicu i dijasporu, pogotovo Hrvate u BiH koji su mu i u prvom krugu dali maksimalnu podršku.

Josipović koji nije bio na vlasti postao je kandidat “institucija”, a Bandić koji je bio stranački čovjek i vrh zagrebačke vlasti (iz SDP-a je izbačen nakon što se, unatoč službenom SDP-ovom kandidatu, odlučio i sam kandidirati) postao je u ovoj kampanji simbolom otpora institucijama o čemu govori i njegov slogan “Birajte čovjeka, a ne stranku”.

SDP-ov kandidat Josipović sa sloganom “Pravda za Hrvatsku” osvojio je u prvom krugu 32,4 posto glasova, a neovisni Bandić 14,8, no Josipovićeva prednost se u drugom krugu poprilično istopila i Bandić mu se svojom agresivnom i populističkom kampanjom dosta približio, razlika je i dalje znatna, no nitko se ne usudi sa sigurnošću govoriti o konačnom ishodu, a može se, kažu analitičari, dogoditi i da se u nedjelju, do zadnjeg trenutka ne bude znalo tko će, nakon Tuđmana i Mesića biti treći hrvatski predsjednik.

Opšti utisak

Analitičari i dalje daju prednost SDP-ovom kandidatu Ivi Josipoviću, pristojnom, civiliziranom sveučilišnom profesoru, s najviše glasova u prvom izbornom krugu, no Josipoviću zamjeraju “mlakost” i “sivilo”, neki čak koriste izraz “nit smrdi nit miriši” iako se slažu da bi Josipović uspješnije predstavljao Hrvatsku u Evropi i svijetu nego Bandić kojeg je kolumnist Glasa Slavonije i rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Petar Kuzmić u svojoj cenzuriranoj kolumni, koja sad kruži internetom, nazvao čak “balkanski sirovim i efikasnim nacionalsocijalistom” pribojavajući se da bi u drugom krugu mogla izgubiti “zdrava pamet”

Mnogi su, međutim, uvjereni kako su rezultate predsjedničkih izbora u Hrvatskoj već presudila aktualna događanja s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i njegov neuspjeli puč i neuspjeli povratak u politiku, budući da je Sanaderov favorit bio Bandić,te da će se to na Bandića negativno odraziti,no ništa još nije konačno i puno ovisi kakav će biti odaziv birača , u prošlom krugu je bio malen ,svega 44 posto.

Hrvatski mediji zapažaju kako u sinoćnjem sučeljavanju na Novoj TV Josipović prvi put nije bio “smrznuta lignja” već je Bandiću agresivnije uzvraćao i napadao, ali u cijeloj je kampanji Bandić je bio žešći i nametao tempo, optuživao uz ostalo Josipovića za “crvenu Hrvatsku” zbog čega mu je Državno izborno povjerenstvo i zabranilo spot, a sam Josipović na jučerašnjoj završnoj press konferenciji sa žaljenjem konstatirao kako je kampanja, zahvaljujući Bandiću , pretvorena u kaljužu, a ne raspravu o budućnosti Hrvatske.

Ivo Josipović može računati na HNS-ove i IDS-ove glasove, Bandić nije dobio otvorenu podršku HDZ-a, ali najnovija istraživanja pokazuju da može računati barem na 50 posto glasova HDZ-a, Hrvatski generalski zbor javno je stao iza Bandića, javno ga je podupro i Tomislav Merčep i 208 braniteljskih udruga, zatim stranka odbjeglog Branimira Glavaša, osuđenog za ratne zločine, nedavno ga je primio i kardinal Bozanić a, Bandić se hvali da mu biskupi svakodnevno šalju poruke podrške, jučer ga je javno podržao i desničar i domoljubna pop zvijezda Marko Perković-Thompson.

U borbi za svaki glas i Josipović ističe potporu branitelja i generala, i na njegovoj je listi potpore u jednom trenutku bilo ime Tihomira Blaškića, također osuđenog za ratne zločine, dok istodobno tvrdi da bi Merčepaovu podršku odbio .

Izvještaj nevladine udruge GONG pokazuje da je Ivo Josipović potrošio u kampanji 7,8 milijuna kuna, a Bandić 19,2 milijuna, tri puta više no što je prijavio donacija, pa su ga nazvali i "mađioničarom".

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije