Josipović: Teoretičari 'srpskog sveta' i miloševićevski duh najodgovorniji su...

5
Radiosarajevo.ba
Josipović: Teoretičari 'srpskog sveta' i miloševićevski duh najodgovorniji su...
Wikipedia / Ivo Josipović

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentarisao je trenutnu situaciju na zapadnom Balkanu, kao i političku krizu u BiH.

Prema njegodim riječima, nažalost, u gotovo svim državama Zapadnog Balkana ponovo se javlja nacionalizam, pa i teritorijalne pretenzije.

"Nažalost, u gotovo svim državama ponovo se javlja nacionalizam, pa i teritorijalne pretenzije. Nema isključivog krivca, ali, smatram, jasno je tko je glavni. Teoretičari 'srpskog sveta' i probuđeni miloševićevski duh najodgovorniji su za nemirnu političku scenu Zapadnog Balkana. Iako, treba reći kako i u nekim drugim državama, nažalost, jačaju tendencije suprotne europskim vrijednostima. Naravno, određenog utjecaja ima i stalno globalno nadmetanje velikih i manje velikih sila za utjecaj na Balkanu. Ali, bez lokalnih nacionalističkih agresivnih politika, sadašnje krize ne bi bilo. Sigurno, ne treba potcijeniti ni ulogu rastuće korupcije i organiziranog kriminala na cijelom Balkanu", rekao je Josipović.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Na pitanje novinara CDM o tome da li li je region donekle uspio izboriti se sa demonima prošlosti, Josipović je odgovorio:

"Današnje stanje ipak se ne može uspoređivati sa zlokobnim vremenima devedesetih. Devedesete su bile eksplozija nacionalizma, oružane agresije i strašnih zločina. Danas toga nema. Ali, povijest nas uči da zlo uvijek vreba i da zatvaranje očiju, ma i pred početnim signalima da je zlo opet spremno, može dovesti do nesagledivih posljedica. Velika je odgovornost vodećih političara da ne dopuste da se retrogradne, protueuropske snage ponovo ojačaju. Posebno, važno je da se suzbije povijesni revizionizam i ne dopusti jačanje ekstremnih nacionalizama.

Nažalost, vidno jačaju nacionalizmi. Povijesni revizionizam, kako onaj u pogledu II svjetskog rata, tako i u odnosu na devedesete. Ljuto se varaju oni koji misle da je priča o ustašama, četnicima i drugih kolaboracionista s jedna, i partizana s druge, tek puko vraćanje u povijest. Pokušaji da se od izdajnika naprave heroji, od onih koji su paktirali s Hitlerom i Musolinijem domoljube, a od partizana izdajice, da se od zla napravi dobro i obratno, opasna je stramputica. To je priča o budućnosti, o tome koje vrijednosti želimo u našim drušvima. Isto je I s devedesetima. Negiranje agresije, genocida i zločina, najbolji su put u ponavljanje povijesti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije