Ivo Josipović podržao Kosovo, neće putovati u Ohrid

Radiosarajevo.ba
Ivo Josipović podržao Kosovo, neće putovati u Ohrid

 

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović neće sudjelovati na regionalnom summitu u Ohridu krajem sedmice na koji domaćin Makedonija nije pozvala Kosovo - zbog protivljenja Srbije. Josipović smatra da bi cilj takvih skupova trebalo biti uključivanje svih zemalja u regionalnu suradnju, doznaje se u srijedu u Uredu predsjednika.

"Predsjednik Josipović smatra da je cilj regionalnih okupljanja suradnja i uključivanje svih u suradnju u regiji", kažu na Pantovčaku. "Hrvatska ostaje privržena politici regionalne suradnje, solidarnosti i potpune potpore svim zemljama u regiji u njihovim procesima napredovanja prema članstvu u EU."

Godišnji summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) održat će se 1. i 2. juna u Ohridu i okupit će čelnike zemalja s Balkana i iz jugoistočne Europe. Makedonija, koja je priznala nezavisnost Kosova 2008., objasnila je kako nije u mogućnosti pozvati zemlju koja ne pripada tom regionalnom forumu "bez pristanka svih zemalja članica".

Iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova poručili su, javila je agencija Fena, kako još nije odlučeno hoće li šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić sudjelovati na ministarskom sastanku SEECP-a koji se uoči summita održava u petak. Hrvatska je u martu 2008. priznala neovisnost Kosova koje je priznalo ukupno 99 zemalja. Pet od dvanaest zemalja članica SEECP-a - Srbija, Grčka, Rumunjska, Moldavija i BiH nije priznalo status Kosova kao neovisne države.

Kosovo je osudilo odluku Makedonije da ga ne pozove na summit zbog protivljenja Srbije što proturječi nedavnom napretku između Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU-a. Nezadovoljan odlukom Makedonije predsjednik Albanije Bujar Nishani također je odbio sudjelovati na summitu.

SEECP je osnovan 1996. radi jačanja suradnje među članicama na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanja proeuropskih snaga u regiji te približavanja zemalja sudionica europskim i euroatlantskim integracijama. Zemlje članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije