Ivo Josipović: Hrvatska će pomoći svim zemljama regije da uđu u EU

Radiosarajevo.ba
Ivo Josipović: Hrvatska će pomoći svim zemljama regije da uđu u EU

Siguran sam da će sve zemlje regije, od sjevera do juga, biti u neko dogledno vrijeme u članstvu Evropske unije, izjavio je danas u Prištini predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim domaćinom kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom.

Predsjedica Jahjaga je svog gosta predsjednika Ivu Josipovića jutros najprije dočekala uz visoke državničke počasti, onda je s njim razgovarala u četiri oka. Potom je održan i sastanak državnih delegacija dvije zemlje koje su predvodili predsjednici država.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je istakao da njegova zemlja cijeli jugoistok Evrope, vidi kao Evropu.

"Siguran sam da će sve zemlje od sjevera do juga biti u neko dogledno vrijeme u članstvu Evropske unije. Mi smo tu da vam pomognemo i politički i tehnički, kao uostalom i drugim zemljama u regiji. Hrvatska i Kosovo imaju svestrane i zaista odlične odnose i želja je Republike Hrvatske da se ti odnosi još više prodube posebno kada je riječ o gospodarstvu", kazao je Josipović.

On je dodao da je saradnja i na planu kulture, nauke i obrazovanja izuzetno važna, te da je siguran da će obje zemlje iskoristi blagodeti pojačanje i kvalitetne saradnje.

Josipović je kazao da Republika Hrvatska snažno podržava pregovore koji se vode između Republike Kosova i Republike Srbije.

"Smatramo da je napredak koji je učinjen vrlo važan i na tome odajemo priznanje i Kosovu i Srbiji, i ti pregovori koji bi trebali potpuno normalizirati odnose su sasvim sigurno dobar put ka Evropi. Mi vas u tome podržavamo i nadamo se da će oni biti nastavljeni u duhu prijateljstva, saradnje i evropske vizije ove regije", poručio je hrvatski predsjednik.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Josipović je kazao da je važno da svi građani Kosova nezavisno od nacionalnosti izađu na predstojeće lokalne izbore i ostvare svoje demokratsko pravo na izbore.

Predsednca Kosova Atifete Jahjaga je još jednom čestitala Hrvatskoj ulazak u Evropsku uniju, rekavši da je to uspjeh cijelog regiona kada se ima u vidu da Hrvatska podržava ulazak svih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Ona je ocijenila da su odnosi Kosova i Hrvatske dobri i da je Hrvatska država po pitanju nezavisnosti Republike Kosova uvek imala jasan stav, te da je uticala i na druge zemlje da prihvate kosovsku realnost.

"Tražila sam od predsjednika Josipovića da nas Republika Hrvatska podrži u učlanjenju Kosova u sve regionalne inicijative i organizacije kako bi Kosovo na taj način pružilo pun doprinos kao ravnopravan međunarodni subjekt u očuvanju mira i stabilnosti", kazala je predsjednica Jahjaga.

Ona je prenijela predsjedniku Josipoviću da je Kosovo posvećeno da Hrvatska zajednica na Kosovu postane ustavna zajednica, sa garantovanim mjestima u Skupštini Kosova. I predsjednik Josipović je istakao važnost manjina za odnose u regiji, podsjetivši da su albanska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina na Kosovu važne spone između dvije zemlje.

Predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović se u Prištini sastao i sa premijerom Hashimom Thacijem i predsednikom Skupštine Jakupom Krasniqijem, a za poslijepodne je predviđeno da Jahjaga i Josipović posjete selo Janjevo, udaljeno oko 20 kilometara od Prištine, u kome živi mala hrvatska zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije