Ivica Đikić novi urednik 'Novosti'

Radiosarajevo.ba
Ivica Đikić novi urednik 'Novosti'
Foto: Cropix

Za novog glavnog urednika „Novosti“, sedmičnika srpske manjine u Hrvatskoj, imenovan je poznati novinar i pisac Ivica Đikić, jedan od „feralovaca“ i bivši urednik riječkog „Novog lista“.

Dosadašnji urednik „Novosti“ Rade Dragojević ubuduće će biti odgovorni urednik, odlučilo je Srpsko narodno vijeće na sjednici održanoj u petak u Zagrebu. Dragojević, koji je smijenjen sa funkcije glavnog i odgovornog, kao razlog za taj potez naveo je politički pritisak na izdavača. Pupovac i Josipović nazvali su Dragojevićev razlog smjene nekorektnim.

Podsjetimo, Dragojević je smijenjen neposredno nakon što su „Novosti“ na naslovnoj stranici objavili natpis „Obadva su pala“, aludirajući na pad dva MiG-a hrvatskog zrakoplovstva, koristeći se povikom hrvatskih gardista koji su 1991. oborili dva MiG-a JNA-a.

"Unatoč nastojanjima da se ta odluka protumači drukčije, predsjedništvo SNV-a obavještava javnost da njegove odluke u vezi sa sastavom uredništva i raspodjelom dužnosti urednika nisu ni u kakvoj neposrednoj vezi s raspravama i događajima koje je izazvala naslovna stranica Novosti od prije tri, odnosno dva tjedna", kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

"Između ostaloga, mislim da je razlog smjeni politički pritisak na izdavača da se to učini. Mora se, što se može? Još ne znam formalne razloge, što politika misli o svemu tome, no tu je cijeli komplet događanja - od naslovnica do paljenja Novosti. To je jako neizdrživo. Ljudi su uzrujani i užasno mi je što je to tako. Nadam se da razumijete ironiju", kaže Dragojević, prenose E-novine.

Novi glavni urednik Novosti je karijeru gradio kao dugogodišnji urednik „Feral Tribunea“, a od gašenja lista 2008. godine zaposlen je u riječkom „Novom listu“. U aprilu 2009. godine imenovan je za glavnog urednika. Tu poziciju napušta godinu dana kasnije zbog neslaganja s Upravom oko koncepcije, mada su hrvatski mediji spekulisali da se zapravo radi o tome da je trebao da sastavi listu za otkaze u „Novom listu“, što je odbio učiniti te je prihvatio ostati u zagrebačkom dopisništvu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije