Ivica Dačić: 'Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu'

2
Fena
Ivica Dačić: 'Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu'
Foto: Pobjeda.me / Ivica Dačić

Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu i tim povodom nije politički neutralna, izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji boravi u New Yorku kao član izaslanstva Srbije na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

"Glasali smo za sve rezolucije koje su bile u Ujedinjenim narodima i nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji gdje se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje o tome zašto se Srbija ponovno nije suglasila s odlukom Vijeća Europe o produženju embarga Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Dačić je kazao kako Srbija ima minimalnu gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom, za razliku od nekih zemalja koje su uvele sankcije, a gospodarska suradnja s Rusijom im stalno raste.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

"I onda se mi pitamo važi li to i za naš slučaj, a očigledno ne važi. I onda vidite da tu postoje dvostruki standardi i aršini. I kad to pitanje postavite, morate voditi računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, kada razgovarate o mjerama ili aktivnostima koje poduzimate na multilateralnom planu", rekao je Dačić u izjavi za Glas Amerike.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji a njezin predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako neće uvoditi sankcije sve dok bude mogao izdržati pritiske iz europskih zemalja.

Vučić se dosada oglušio na višestruke pozive da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU i uvede sankcije Rusiji pravdajući to bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima, no priznao je da će u jednom trenutku morati pristati na međunarodne zahtjeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije