Ivica Dačić: Nasilje i genocid ne smiju se ponoviti

Radiosarajevo.ba
Ivica Dačić: Nasilje i genocid ne smiju se ponoviti

Predsjednik srbijanske vlade u tehničkom mandatu, Ivica Dačić, pozvao je danas na saradnju, poštovanje i razvijanje uzajamnih odnosa na Balkanu.

Dačić, koji je  predvodio komemorativnu sjednicu posvećenu Danu sjećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svjetskom ratu, rekao je da "zajednička i u pojedinim periodima turbulentna prošlost naroda na zapadnom Balkanu za Srbiju ne predstavlja prepreku u jačanju dobrosusjedskih odnosa, učvršćivanju međusobnog povjerenja i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država u regionu".

"Zajedničku prošlost vidimo kao izvor brojnih mogućnosti za stvaranje regiona trajnog mira, prosperiteta i saradnje", poručio je Dačić u obraćanju pored spomenika žrtvama fašizma u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište, u Novom Beogradu.

Premijer Srbije je istakao da historijska bliskost balkanskih naroda i sva prožimanja predstavljaju osnovu za uspostavljanje plodonosnih odnosa zasnovanih na istinskom razumijevanju, ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju.

"Možemo i moramo uticati da naša sadašnjost i budućnost prerastu u historijski iskorak u pravcu suštinskog unaprijeđenja političkih i drugih prilika na području Zapadnog Balkana“, poručio je Dačić, dodavši da je Evropska unija najznačajniji mirovni projekt nakon Drugog svjetskog rata i da Srbija čini odlučne korake u pravcu uključivanja u evropske integracione procese.

Podvukao je da je Srbija danas demokratska država zasnovana na ustavu i zakonu gdje se poštuju ljudska prava, te da je zemlja gdje se sprovode suštinske i političke reforme.

"Srbija je zemlja ravnopravnih građana koja svoje interese ostvaruje isključivo diplomatskim sredstvima", istakao je Dačić.

On je zaključio da je prošlost Srbije, kao i godišnjica koja se danas obilježava, važan segment identiteta i da "istovremeno pruža dobru osnovu da sadašnjost i budućnost domovine učinimo prosperitetnim".

"Isključivo od nas zavisi hoćemo li se hrabro prihvatiti tog izazova i našim potomcima ostaviti uređenu, demokratsku, građansku državu", rekao je Ivica Dačić dodavši da će u suprotnom Srbija propustiti historijsku priliku i ideale mnogih generacija i onih koji su učestvovali u Drugom svjetskom ratu.

On je poručio i da se nasilje i genocid ni nad jednim narodu u svijetu i ni na jednoj tački zemaljske kugle ne ponovi i da se ne zaboravi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije