Ivica Dačić: Članstvo u EU ne znači prekid odnosa s Rusijom

Radiosarajevo.ba
Ivica Dačić: Članstvo u EU ne znači prekid odnosa s Rusijom

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je danas da članstvo Srbije u EU nikako neće oslabiti ili prekinuti veze s Rusijom. 

On je, poslije razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istaknuo da Srbija želi biti članica EU, što je nacionalni i državni interes i dodao da Srbija ne želi i nikada neće biti protiv Rusije, piše Fena

"Nisam shvatio da je to pitanje 'ili Rusija ili EU'. Mi želimo i EU i nastavljanje dobrih odnosa s Rusijom. Zašto bi se samo od Srbije tražilo da se opredjeljuje 'ili ili', dok druge zemlje EU imaju najrazvijenije odnose s Rusijom", podvukao je Dačić, javio je Tanjug

On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posjeta kolega iz Ruske Federacije, istaknuvši da je za razinu političkih odnosa kakvi postoje između dviju zemalja bilo jako važno da dođe do češćih i redovitih međusobnih posjeta. 

Istovremeno je ukazao da je svog kolegu pozvao tokom boravka u Beču 6. maja, jer šef ruske diplomatije nije posljednje tri godine boravio u Beogradu. 

"Razina političkih odnosa je takva da je to nedopustiv dug period bez naših susreta. To je bio razlog posjeta, nikakav drugi", kazao je Dačić. 

Obećao je da se više neće dogoditi tako dug period bez ovih susreta i naglasio da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, kao i da Srbija želi da se oni nastave i dalje prodube. 

Razina političkih odnosa je možda najbolji u posljednjih nekoliko decenija i želimo više posjeta možda i na višoj razini, istaknuo je. 

"S druge strane, svi ekonomski projekti koji su započeti bit će nastavljeni. Interes je Srbije da se oni nastave. Naš nacionalni i državni interes je da se izgradi Južni tok, da NIS bude najbolja kompanija u regiji, da se uspješno završi program revitalizacije naše željeznice, i niz drugih novih programa investicija", kazao je srbijanski ministar. 

Ruska Federacija, prema njegovim riječima, jedan je od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Srbije, pored Njemačke i Italije. 

Dačić se zahvalio Rusiji, ali posebno ministru Lavrovu na dugogodišnjem kontinuiranom praćenju i uključenosti u probleme koje Srbija ima kada je u pitanju Kosovo i podršci koju Moskva daje. 

"Da nije podrške Rusije i još nekih drugih zemalja, ali prije svega Rusije i Kine, kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Srbija bi danas bila u gotovo izgubljenoj poziciji kada je riječ o Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić. 

Najavio je da će Srbija uložiti maksimalne napore, kao budući predsjedavajući OESS-om, da se ukrajinska kriza rješava putem dijaloga, ocijenivši da će to će biti veliki izazov za Srbiju u sljedećoj godini. 

Dačić je na kraju zahvalio Rusiji na ogromnoj kako humanitarnoj, tako i spasilačkoj pomoći tijekom nedavnih poplava, kao i za ulaganja u razvoj humanitarnog centra u Nišu. 

Dva ministra potpisala su, po završetku razgovora, Plan konsultacija dva ministarstva za 2015. i 2016. godinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije