Istraživanje pokazalo kakvo mišljenje građani Srbije imaju o Bošnjacima

Radiosarajevo.ba
Istraživanje pokazalo kakvo mišljenje građani Srbije imaju o Bošnjacima
Foto: Tanjug / Beograd

Građani Srbije posebno su pristrasni prema Grcima i Makedoncima, koje svrstavaju u omiljene narode, dok najnegativnije mišljenje srbijanskih građana vlada prema Hrvatima, pokazalo je istraživanje agencije „Faktor plus“, prenosi Blic.rs.

Ovo istraživanje ukazalo je da duboke historijske traume, stereotipi, ali i neriješeno pitanje Kosova i stavovi političara utiču na odnose između Srba i Albanaca.

Pomenuto istraživanje, pored toga, ukazalo je i na druge činjenice kada je srpski narod u pitanju, prije svega kakvo mišljenje imaju prema drugim narodima u okruženju.

Rezultati istraživanja - undefined

Foto: RAS Srbija: Rezultati istraživanja

Punoljetni ispitanici, čak 43 posto njih, izjasnili su se da najpozitivnije mišljenje imaju o Grcima. Stariji od 50 godina, prema rezultatima ovog istraživanja, preferiraju Makedonce, dok mlađi od 50 na vrh ljestvice omiljenih naroda, pored Grka, stavljaju Crnogorce.

Istraživanje je ukazalo da pozitivno mišljenje ispitanici imaju i prema Mađarima, ali i Bošnjacima.

S druge strane, na vrhu ljestvice najomraženijih naroda u Srba su Hrvati. Čak 45 posto ispitanika izjasnilo se negativno kada su u pitanju građani zemlje sa kojom graniče.

Odmah za Hrvatskom, na listi naroda koje negativno ocjenjujuo su Albanci. O tome svjedoči podatak da se o Albancima negativno izjasnilo čak 33 posto ispitanika, a čak 68 posto Albanaca najnegativnije vidi Srbe, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije