Istanbulska deklaracija o obaveznoj saradnji u regiji

Radiosarajevo.ba
Istanbulska deklaracija o obaveznoj saradnji u regiji


Države članice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) prihvatili su danas Istanbulsku deklaraciju kojom se obavezuju na regionalnu saradnju.

"Potvrđujemo regionalnu suradnju i dobrosusjedske odnose na načelima Povelje SEECP-a, Povelje UN-a, Helsinškog dokumenta, OSCE-a, Vijeća Evrope", navodi se u deklaraciji i dodaje: "Čvrsto vjerujemo da zajedničko povijesno i kulturno naslijeđe te vrijednosti koje dijelimo i zajednički ciljevi pružaju potreban temelj za preobrazbu naše regije u područje mira, prijateljstva, stabilnosti i blagostanja", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na mjestu glavnog tajnika Vijeća za regionalnu saradnju ostaje hrvatski diplomata Hido Biščević.

Na pres konferenciji koju su održali predsjednici Turske, Crne Gore i Srbije, turski predsjednik Abdullah Gul se osvrnuo na usvajanje Deklaracije o Srebrenici u srbijanskom parlamentu, te naglasio da je to važan korak u uspostavljanju što bolje regionalne saradnje. Na sastanku nisu prisustvovali zvaničnici sa Kosova.

U dokumentu se izražava i žaljenje zbog gubitaka života humanitaraca u napadu izraelske vojske krajem maja na humanitarnu flotilu koja se uputila u Gazu, a u posebnoj izjavi osuđuju se zadnji teroristički napadi kurdske organizacije PKK.

Perspektive integracije u Evropsku uniju i NATO istaknute su kao bitni ciljevi, navodi se u deklaraciji u kojoj se pozdravlja ostvareni napredak pojedinih zemalja.

Sastanak šefova država jugoistočne Evrope nastavljen je skupom "Kulturni koridori" čiji su suorganizatori UNESCO i Vijeće Evrope.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije