Ista vijest sa drugim akterima na RTS-u i HTV-u

Radiosarajevo.ba
Ista vijest sa drugim akterima na RTS-u i HTV-u

Propagandna uloga koju su državni mediji odigrali tokom ratova ’90-ih je nemjerljiva. O apsurdu izvještavanja o sukobima u bivšoj državi možda najbolje govori poluminutni isječak iz dokumentarnog filma Borisa Malagurskog Težina lanaca (Weight of Chains), prenosi Telegraf.rs.

Rijetkima, koji se ne sjećaju sukoba ’90-ih ovaj snimak može se činiti nadrealnim. Naime, u kratkom isječku iz filma vidimo voditelje Radio-televizije Srbije (RTS) i Hrvatske televizije (HTV) kako u jesen 1991. čitaju doslovice istu vijest o stanju u Vukovaru, koja se jedino razlikuje u subjektima. Ne zna se, ipak, da li su vijesti emitovane istog dana.

Ukoliko bismo skinuli logo TV-a i zanemarili akcenat, nemoguće bi bilo utvrditi ko je koja zaraćena strana. Istina je da je vokabular ratne propaganda ograničen, ali je podudarnost zapanjiva, a slučajnost, možda, najmanje vjerovatna.


 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije