Ispovijest časnih sestara lezbejki koje žive na Korčuli

2
Radiosarajevo.ba
Ispovijest časnih sestara lezbejki koje žive na Korčuli
Foto: Prtscr/24sata.hr / Marita i Fani

"Nun of your business" dokumentarac je Ivane Marinić Kragić koji priča nevjerovatnu ljubavnu priču Marite i Fani, a ovih dana igra u kinima KIC, Tuškanac i Forum.

Obje su bile mlade časne sestre. Obje su iz malog mjesta, jedna iz Slavonije, druga s Korčule, pobjegle u samostan. Upoznale su se na susretima sestara i kasnije samostan i napustile, piše RTL Direkt, a prenosi 24sata.hr.

Za RTL Direkt ispričale su da su ih na Korčuli prihvatili i da žive bez straha.

"Najbitnija je podrška ljudi koje volimo. Svi smo mi stvoreni kakvi jesmo i trebali bi slušati sebe", poručile su.

Njih dvije vidjele bi se na susretima sestara jednom godišnje i tako četiri godine. Marita je samostan napustila prva.

"Imala sam Fani kao prijateljicu, povjerila sam joj se o tim temama. Malo se ljuljalo, dok me nije poljuljala", rekla je.

Dokumentarac prikazuje i život u samostanu. Fani i Marita objašnjavaju kako život nije strog, ali da reda, rada i discipline mora biti.

"Čovjek mora imati ritam, svašta se naučiš. Samostani su puni uglavnom sposobnih žena", poručile su. No, istaknule su i kako nije sve bilo idealno i da je bilo i zlostavljanja.

"Tako je svugdje i svagdje", u porodici, na poslu. Tad u tim momentima čovjek nije tog svjestan, danas s odmakom vidiš te neke stvari. Zajednica je super stala u moju odbranu kad me se zlostavljalo.

Što se tiče privatnog života, ističu da su obje aktivistice, na svoj način. U crkvu idu ponekad, kada je prazno. A vjenčanje u crkvi?

"Vjera je jedno, Crkva je drugo. Nije baš sve crno-bijelo", poručuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije