Nevjerovatno / Ispod Jadrana leže velike količine nafte: Istraživanje počinje u novembru

06. 10. 2018. u 12:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prvi brod za seizmička istraživanja nafte i gasa uploviće u crnogorske vode 1. novembra, a prva bušotina je planirana krajem 2019.

To je izjavio za televiziju Crne Gore Vladan Dubljević, direktor Uprave za ugljovodonike.

"Kocesionari već plaćaju državi naknadu od oko milion i po eura godišnje, a pravi profit nas čeka tek pronalaskom nafte i gasa", rekao je Dubljević, prenosi portal Cdm.

Prema njegovim rječima, profit će se dijeliti, pri čemu će Crna Gora dobijati 62 do 68 odsto te dobiti.

Istraživanja u prethodnom vijeku pokazala su da nafte i gasa ima. Dokaz za to su uzorci jezgra bušotina koji su smješteni u depou Uprave za ugljovodonike i pažljivo se čuvaju, navodi se u tekstu.

"Koliki je taj prirodni resurs, na kojoj dubini i gde se nalazi pokazaće ozbiljna istraživanja, kojima su vrata otvorena prije tri godine raspisivanjem prvog tendera" dodaje se.

Na tender su se prijavile tri grupe kompanija, a prvi ugovor crnogorska vlada je potpisala sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek u septembru 2016.

Drugi je sklopljen sa grčkom kompanijom Energean Oil and Gas, koja je prošle godine objavila izveštaj nezavisnog procjenitelja "Competent Persons Report - CPR" u kojem se tvrdi da Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je oko 438 miliona barela nafte.

Podaci su se odnosili na 330 kilometara kvadratnih kod Ulcinja na koje su dobili koncesiju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA