Ispitati Mladićevu odgovornost za zločine u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Ispitati Mladićevu odgovornost za zločine u Hrvatskoj

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u petak u Varšavi kako smatra da bi bilo primjereno razmotriti proširenje optužnice protiv uhapšenog haškog optuženika Ratka Mladića i za zločine u Hrvatskoj. 
 
"Sasvim sigurno bilo bi primjereno da se ispita Mladićeva odgovornost i za zločine u Hrvatskoj. Sjetimo se samo strašnog zločina u Škabrnji. Mislim da će za to biti dobre volje i na strani tužitelja", rekao je hrvatski predsjednik odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara. 
 
O tome treba li Hrvatska sada jače insistirati na hapšenju drugog preostalog haškog bjegunca Gorana Hadžića, Josipović je odgovorio da je "Hrvatska uvijek isticala da i Goran Hadžić mora pred lice pravde", javila je Hina. 
 
Mladićevo hapšenje na marginama skupa u Varšavi samo se sporadično spomenulo, rekao je hrvatski predsjednik, ponovivši kako je njegovo hapšenje dobro i za Srbiju i za cijelu regiju i da će ono pridonijeti dobrom odnosima u regiji. Također je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da misli kako Srbija bez tog hapšenja ne bi mogla dobiti status kandidata i kako je moguće da ona dobije status kandidata u vrijeme hrvatskog zaključenja ugovora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije