Islamska zajednica Srbije: Za i protiv vjeronauke u školama

Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica Srbije: Za i protiv vjeronauke u školama

Nakon što je Sandžački mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čelu s predsjednikom Mevludom Dudićem, podržao srbijanskog ministra prosvjete Srđana Verbića u ideji ukidanja vjeronauka u školama, oglasila se Islamska zajednica Srbije kritizirajući zbog te podrške muftiju Muamera Zukorlića.

Kako prenosi Tanjug, u nepotpisanom saopćenju iz Ureda reis-u-uleme Adema Zilkića navodi se da je Zukorlića u prethodne 23 godine glavni izvor podjela među muslimanima, da zlorabi vjerske vrijednosti i prava, urušava ugled imama i širi govor mržnje i netolerancije, te da negativno utječe i na međuvjersko razumijevanje.

"On se posvađao i na neprimjeren način ophodio sa svim faktorima koji bi ušli ili bi eventualno mogli ugroziti njegov monopol ili interesnu sferu, počevši od vjere preko politike do biznisa, a sada mu je još ostalo da, zarad osobnih interesa, podrži Verbića i ukine vjeronauk", navodi se, između ostalog, u  saopćenju reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije.

Islamska zajednica u Srbiji podržala je, podsjeća Tanjug, ideju ministra Verbića o ukidanju vjeronauka u školama, jer, kako je ocijenjeno, više ne služi cilju zbog kojeg je uveden.

Predsjednik Mešihata muftija Mevlud Dudić naveo je da je Srpska pravoslavna crkva "uspostavila monopol u realizaciji vjeronauka" u školama i da bi "dalje insistiranje na realizaciji neminovno vodilo gomilanju negativne energije, koja će loše uticati na moralno i kulturno formiranje mladih generacija".

Dudić podsjeća da je Mešihat 2002. godine podržao uvođenje vjeronauka u škole, vjerujući da će se kroz vjersku edukaciju unaprijediti vjerska prava, međuvjersko razumijevanje i tolerancija, kao i ravnopravnost među vjerskim zajednicama i građanima.

"Nažalost, posljednjih godina svjedoci smo zlouporabe utjecaja Srpske pravoslavne crkve na državne organe i školske ustanove u vidu uspostave monopola u realizaciji vjeronauka u školama", navodi Dudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije