Inzko: Srbija i BiH udružene istim ciljem

Radiosarajevo.ba
Inzko: Srbija i BiH udružene istim ciljem

Valentin Inzko, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, danas je boravio u posjeti Beogradu, gdje se sastao sa Borisom Tadićem, predsjednikom Srbije, Mirkom Cvetkovićem, premijerom Srbije te ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem i zamjenikom predsjednika Vlade zaduženim za evropske integracije Božidarom Đelićem.

Srbijanski zvaničnici su istakli da Republika Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Inzko je sa njima razgovarao o cjelokupnoj političkoj situaciji u BiH.

Naglasivši da vidi Srbiju kao partnera koji može doprinijeti pozitivnom razvoju događaja u BiH, Inzko je dodao: "Srbija i BiH dijele isti cilj, a to je pridruživanje Evropskoj uniji. Regionalna saradnja i stabilnost su prioritet procesa evropskih integracija. Napredak Bosne i Hercegovine pospiješio bi i regionalnu stabilnost te ubrzao njen put ka EU, a Srbija u tom procesu može imati važnu ulogu".

Valentin Inzko i srbijanski zvaničnici su se složili da ekonomska saradnja između dvije zemlje može i treba biti ojačana, te da intenzivirana ekonomska saradnja dobija na važnosti u okolnostima globalne recesije.

"Regionalna saradnja je jedan od ključnih prioriteta evropskih integracija. Evropska unija je zasnovana na konstruktivnoj saradnji između država, stoga smatram da Sarajevo i Beograd moraju intenzivirati dijalog i saradnju", zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, saopćio je press ured OHR-a.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije