Inicijativa da se ulica ili trg u Zagrebu nazovu po ubijenoj Aleksandri Zec

1
Radiosarajevo.ba
Inicijativa da se ulica ili trg u Zagrebu nazovu po ubijenoj Aleksandri Zec
Arhiv / Porodica Zec, likvidirana 7. decembra 1991. u Zagrebu

Na današnji dan prije tačno 30 godina, 7. decembra 1991., dogodio se najteži ratni zločin u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, koji su počinili pripadnici hrvatskih snaga.

Oni su toga dana mučki likvidirali tročlanu zagrebačku porodicu Zec: otac Mihajlo, supruga Marija i njihovu dvanaestogodišnju kći Aleksandra ubijeni su vatrenim oružjem u noći sa 7. na 8. decembra 1991.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kad je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci, u koju su oko 23 sata upali naoružani merčepovci, a njegovu suprugu i maloljetnu kćer ubice su odveli do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili.

Smiješi joj se odšteta veća od godišnje plate: Čistačica (38) digla kantu, presjeklo je u leđima...

Smiješi joj se odšteta veća od godišnje plate: Čistačica (38) digla kantu, presjeklo je u leđima...

Nakon smaknuća mrtva su tijela prekrili smećem.

Podsjetimo, HRT je prije nekoliko godina u emisiji TV kalendar ustvrdio da je slučaj Aleksandre Zec "medijski prenapuhan".

"Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija obitelji Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao", rečeno je u TV kalendaru prošle godine.

HRT se ispričao zbog te sramotne izjave, ali baš kao ni za ubistvo porodice Zec, ni za tu izjavu niko nije snosio bilo kakve sankcije osim izrečenih opomena "svima koji su sudjelovali u proizvodno-uredničkom lancu".

Tomislav Merčep, čija je jedinica počinila ovaj zločin, umro je 17. novembra 2020. godine.

Jutarnji list je jutros dobnio priču da je podnesen zahtjev da se ulica ili trg u Zagrebu nazovu po ubijenoj Aleksandri Zec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije