Indijci napunili hotele u Srbiji, ali sada je otkriven pravi razlog: ‘Ovo je cirkus‘

4
Radiosarajevo.ba
Indijci napunili hotele u Srbiji, ali sada je otkriven pravi razlog: ‘Ovo je cirkus‘
Foto: Deutsche Welle / Indijci napunili hotele u Srbiji

U jednom niškom hotelu igra se čudan sport. Tu grupa Indijaca uz puno galame i smijeha, u jednom dijelu dvorišta igra kriket. U drugom dijelu, druga grupa Indijaca se odmara dok sa youtubea gleda glasne video klipove.

Ovdje je 170 Indijaca, oni čekaju dan da mogu odletjeti tamo gdje su se zapravo zaputili, a to je Saudijska Arabija.

Do tada su u karanteni u Srbiji. Zbog delta soja koronavirusa, tzv. indijskog soja, njihova zemlja se nalazi na listi posebno rizičnih zemalja zbog širenja korona virusa. Srbija je, s druge strane, na zelenoj listi, što znači da ukoliko provedu vrijeme karantene u Srbiji, nakon PCR testa slobodno mogu putovati u treće zemlje – Ameriku, Kanadu, Veliku Britaniju, zemlje EU-a, ili, u njihovom slučaju, u Saudijsku Arabiju, piše Deutsche Welle.

Preko Srbije do Arabije

Šeih Daud je inženjer, i jedan od 170 Indijaca gastarbajtera koji je do hotela Vidikovac u Nišu došao organiziranim čarter letom iz New Delhija preko Beograda.

"Mi smo svi cijepljeni, ali ne možemo drugačije ući u Saudijsku Arabiju osim da boravimo u nekoj zelenoj zoni kao što je Srbija. Osim toga, za Srbiju nam nije potrebna viza, pa nam tu odgovara, a i vrijeme je super, kod nas je mnogo toplije. Zemlja je jako lijepa i čim izađemo iz karantene, imamo par dana da obiđemo neke znamenitosti”, kaže Šeih za DW.

Za ovaj put potrošili su oko 1.500 eura, ali to je bio jedini način da se vrate na posao.

Hotel Vidikovac nije jedini hotel u Nišu koji za goste ima Indijce. Beograd, Čačak, Knjaževac i ostali gradovi također su puni stranaca u karanteni, a očekuje ih se još puno.

Zbog toga je nastao naziv karantenski turizam, što predsjednik i premijerka Srbije negiraju. Dok je predsjednik Aleksandar Vučić medijima izjavljivao da se Indijci, kao i drugi stranci cijepe u Srbiji, premijerka Ana Brnabić je medijima izjavila da u Srbiji postoje jasne procedure kako se može ući u zemlju, a to znači, samo u slučaju dokaza o cijepljenju ili dokaza o PCR testu, ne starijem od 48 sati.

U slučaju 170 Indijaca u Nišu, svi su cijepljeni, kažu. Problem je, međutim, u tome kako su oni dospjeli u hotel u kome se nalaze. Vlasnica hotela je Svetlana Miladinović. Ona kaže da joj je agencija iz Crne Gore, s kojom je pregovarala, nije rekla o kakvim gostima se radi.

"Ja sam ovu epidemiju jako teško doživjela, izgubila sam supruga, i ja sam imala koronu. Nikada ne bih prihvatila da budem karantenski hotel. Mene su nazvali iz agencije i pitali za smještaj organizirane grupe od 170 ljudi za 20 eura dnevno, pun pansion. To je smiješna cijena, ali kako godinu i pol dana hotel nije radio, a organizirane grupe su normalna stvar, pomislila sam: hajde, meni je potrebno, i zemlji je potrebno da se sve pokrene”, kaže naša sugovornica.

Tisuće stranih državljana cijepljene su u Srbiji proteklog vikenda, prenose njemački mediji. S druge strane, u zemlji je spremnost na vakcinaciju niska i Vlada navodno razmatra da uvede povlastice za cijepljene.

I nastavlja: "Predstavnik te agencije iz Crne Gore je došao, smjestio ih tu i ja sam tek tada saznala pravu informaciju. Tek tada sam saznala tko su oni, da ne mogu dobiti radnu vizu dok ne provedu 15 dana u zelenoj zoni, i to je poanta cijelog ovog cirkusa” priča ona za DW.

Sve je neorganizirano

Vlasnica hotela kritizira neorganiziranost vlasti. Objašnjava da su njeni gosti dobri gosti, ali da su na izmaku strpljenja jer čekaju već nekoliko dana nekoga iz Instituta za javno zdravlje u Nišu da im napravi PCR test. No do odugovlačenjja dolazi vjerojatno jer, kako kaže, očigledno nema načina da im ga se naplati.

"Zamislite, oni su tražili od mene da ja skupljam novac i da dovedem mjenjača u hotel i da se tako testiraju. Pa ja to nikako ne mogu napraviti, zar da mi stavljaju lisice na ruke?”, ljutito objašnjava Svetlana Miladinović.

U Institutu nisu željeli razgovor s novinarima na tu temu, i Svetlana Miladinović i njenih 170 gostiju još uvijek ne znaju da li će itko doći po njih, kada i kako, budući da bi oni za nekoliko dana trebali krenuti dalje.

Nije poznato javnosti koliko je trenutno Indijaca u karanteni po hotelima u Srbiji, jer u međuvremenu je došlo još puno čartera.

Bilo je hotela i koji su odbili goste iz Indije, ali to su hoteli koji su od strane agencija upitani za ponudu nakon 9. srpnja, kada je svim hotelima stigla obavijest da se Indija nalazi na listi visokorizičnih zemalja. Svetlana Miladinović kaže da je ovo bila strašna greška iz više razloga, i da neće prihvaćati nove ture za koje i dalje šalju upite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije