'INA drži BiH u šaci'

Radiosarajevo.ba
'INA drži BiH u šaci'

Najnovijim poskupljenjem goriva u BiH hrvatska naftna kompanija ''Ina'', sa monopolskim položajem, preko leđa građana BiH vraća dugove od oko pola milijarde KM koje ima prema Hrvatskoj, ocijenili su stručnjaci za naftni sektor u BiH.

Stručnjaci u BiH saglasni su da je osnovni razlog za povećanje cijene goriva ''Ine'' njen monopolski položaj od oko 72 odsto, a posljednjim poskupljenjem goriva pokušava da nadomjesti ogromne dugove prema matičnoj državi, pišu današnje "Nezavisne novine".

"Sigurno da je to ključni razlog za povećanje cijena. Država nije smjela dozvoliti monopolski položaj takve kompanije koja nas sad drži u šaci i koja svoja dugovanja prebija i preko leđa građana BiH", rekao je ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

On je istakao da je cijena nafte u BiH podignuta nedugo poslije najave premijera Hrvatske Jadranke Kosor da ''Ina'' svoj dug mora vratiti do kraja godine, jer će se u suprotnom ići na prinudnu naplatu.

"Građani BiH plaćaju dugove hrvatskih kompanija jer posljednja poskupljenja nisu opravdana cijenama na svjetskom tržištu. Država kroz konkurencijsko vijeće mora što prije da se zaštiti od monopola", istakao je Hasić.

Franjo Božić, direktor sarajevskog "Energopetrola" koji je kupio konzorcijum ''Ina/Mol'', rekao je da nije tačno da su cijene povećane zbog duga ''Ine", jer se cijene formiraju po cijenama barela nafte na mediteranskom tržištu.

"Njihove konstatacije nisu tačne, cijene formiramo na osnovu cijena na Mediteranskoj i Roterdamskoj berzi i najnovije poskupljenje goriva isključivo prouzrokovano kretanjem cijena na tim berzama", istakao je Božić.

Prema pisanju hrvatske štampe, dug ''Ine'' od oko dvije milijarde kuna država je već ukalkulisala u svoj plan finansiranja, a dugovanja ''Ine'' se reflektuju i na likvidnost ostalih državnih preduzeća.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije