Ima 22 godine, a već je pilot mlažnjaka: U kokpitu je od malih nogu

0
Radiosarajevo.ba
Ima 22 godine, a već je pilot mlažnjaka: U kokpitu je od malih nogu
Foto: Glas Istre / Dorian Delić

Bila je 1995. kada je u Medulin kod Pule stigao Nijaz Delić i, kupnjom jednog aviona propelerca, pokrenuo posao panoramskih letova. Danas je, nakon više od 25.000 sati provedenih u avionu, umirovljen, a porodičnu tradiciju su najprije nastavili sinovi Boris i Nenad, a zatim i unuk Dorian.

Upravo je Dorian junak ove priče.

On je treća generacija pilota porodice Delić, a već na prvu odaje dojam osobe koja je u najranijoj dobi shvatila čime se u životu želi baviti.

Ovaj je 22-godišnji mladić svoju dozvolu za sportskog pilota stekao još za 16. rođendan, a nedavno i onu za komercijalnog pilota, kojom može samostalno upravljati mlaznim avionom, piše Glas Istre.

Prvi je put poletio kada je bio star tek 40 dana, a u arhivi ovog portala može se pronaći anegdota u kojoj je, u dobi od tek dvije godine, dvojici pilota koji su na aerodromu pokušavali upaliti motor aviona "verglajući" ga u prazno, poručio: "Više gasa, manje smjese!"

"Ja se te scene ne sjećam, bio sam premali. Vjerojatno sam tu rečenicu čuo negdje i jednostavno je ponovio. Prvo konkretno sjećanje je negdje oko treće godine. Krenuo sam paliti avion dok su ostali biti na terasi, ali nisam baš uspio - kresnuo je i neko vrijeme verglao. Jako su se naljutili na mene, bio je to jedini put u životu da mi je tata zavrnuo uši! (smijeh).

No ubrzo sam počeo letjeti s njim, vodio me sa sobom na sve te kraće letove do Dubrovnika, Splita i Zagreba. Valjda sam po ponašanju bio dovoljno umjeren! Kasnije sam počeo letjeti sa stricem, a zatim i s djedom, budući da sam naučio nešto njemačkog i engleskog, pa sam mu pomagao u komunikaciji", ispričao je Delić za Glas Istre.

Danas Dorian leti cijelom Evropom - prošle je sedmice prošao Evropu od Turske, preko Njemačke do Španije. No put do sticanja komercijalne dozvole poprilično je trnovit, a najveća prepreka za kandidate ostaje ona financijska, budući da za školovanje moraju izdvojiti astronomsku cifru od stotinjak hiljada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije