Ihsanoglu pozvao na priznavanje Kosova

Radiosarajevo.ba
Ihsanoglu pozvao na priznavanje Kosova


"Kriza u Iraku je izazvana političkim nesporazumima", rekao je juče u pisanom saopćenju Generalni sekretar Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeledin Ihsanoglu. On je pozvao na demokratska postupanja i dijalog na osnovu zahtjeva sukobljenih strana u toj zemlji, javlja Anadolija.

Ihsanoglu je rekao da se nada da irački lideri neće dozvoliti da politički nemiri prerastu u vjerske i da je OIC spreman na posredovanje u pregovorima ukoliko bude pozvan.

Generalni sekretar je pozvao sve islamske zemlje da priznaju nezavisnost Kosova i sruše predrasudu o Evropi kao „hrišćanskom“ kontinentu. On se dan ranije sastao sa kosovskim ministrom vanjskih poslova Enverom Hocayem.

Šef kosovske diplomatije Hocay izjavio je nakon sastanka sa Ihsanogluom da je u protekloj godini Kosovo priznalo 12 država, dodavši da je broj država koje su priznale Kosovo prešao 100.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije