Ignjatović: Snimci Mladića su stari i predati su Haškom tužilaštvu

Radiosarajevo.ba
Ignjatović: Snimci Mladića su stari i predati su Haškom tužilaštvu

Osvježeno u 11:37

Direktor kancelarije Srbije za saradnju s Haagom Dušan Ignjatović, rekao je za B92 da se snimci Ratka Mladića koje su sinoć objavljeni FTV-om magazimu "60 minuta" provjeravaju, ali da je najvjerovatnije u pitanju stari materijal.

"U ovom trenutku ne mogu da kažem tačno odakle su snimci. Međutim, pretpostavljamo da se radi o snimcima koji su zapljenjeni prilikom pretresa ovdje u Srbiji na raznim lokacijama i ti snimci su predati Haškom tužilaštvu odavde," rekao je Ignjatović.

"Dakle, niko nije želio da ih prikriva, niko nije želio da se s njima igra, a mogao je da je htio. To je još jedan dokaz da Srbija pokušava sve što je u njenoj moći da bi se Ratko Mladić priveo pravdi," poručio je on.

"Većina tih snimaka je sačinjena, i to se jasno vidi, u periodu 90-tih godina ili u 2001. ili 2002., ne znam tačno kada. Što se tiče ovog snimka o kome se govori da je napravljen 2008., odnosno čak ove zime, u ovom trenutku ne možemo da kažemo tačno da li jeste ili nije, ali vjerujemo da se ne radi o snimku iz 2008. godine," navodi direktor Kancelarije za saradnju s Haagom.

Ignjatović smatra da je cilj emitovanih snimaka bio da pokažu nešto što neće pokazati - da je Ratko Mladić danas zaštićen u Srbiji.

"Svi znamo da je Ratko Mladić bio zaštićen u Srbiji za vrijeme vlade Slobodana Miloševića i to nije ništa što je novo. U ovom trenutku, međutim, Ratko Mladić ovdje nije zaštićen. Ratko Mladić, ukoliko je ovdje, krije se. Radi se sve na tome da se Ratko Mladić uhvati i isporuči Haškom tribunalu i u to ne treba niko da sumnja," rekao je Ignjatović.

NEMOGUĆE DA IMA SNIMAK IZ 2008. GODINE


Portparolka Haškog tužilaštva Olga Kavran rekla je da ništa ne zna o sinoć emitovanim snimcima i da će više informacija moći da saopći tokom dana.

Federalna televizija BiH je objavila da su sinoć emitovani snimci Ratka Mladića najvjerovatnije nastali u proteklih desetak godina. Većina slika je, kako prenosi FTV, nastala u beogrdaskom naselju Košutnjak u Beogradu, gdje se Mladić pred kamerom slobodno kreće s porodicom i prijateljima. U Mladićevom društvu se pojavljuju i drugi optuženi za ratne zločine. Takođe, FTV je emitovala snimke Mladića i njegove porodice u jednoj od kasarni tadašnje Vojske Jugoslavije u kojoj je bio smješten, a gdje je šetao i igrao stoni tenis s prijateljem. Osim u Srbiji, ratni komandant bosanskih Srba snimljen i 2000. godine na svadbi svog bivšeg pratioca u Istočnom Sarajevu u RS-u u restoranu "Kula", podsjeća u četvrtak B92.

Šef Savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da mu se čini nemogućim i nevjerovatnim da postoje snimci Ratka Mladić iz 2008. godine, kako tvrdi Federalna televizija (FTV), koja je prikazala amaterske snimke Mladićevog kretanja u zadnjih 12 godina u Srbiji i Republici Srpskoj.

Rasim Ljajić je izjavio za B92 da je prosto nemoguće da postoji skori snimak Mladića.

"Verovatno da postoje ti snimci iz ranijeg perioda, pre 2000.te i nešto posle 2000. godine. Ali, da postoji snimak iz 2008. godine deluje mi neverovatnim", rekao je Ljajić za B92.

Ljajić je dodao da mu je teško da komentariše snimke, jer ih nije ni vidio i da će se nešto detaljnije moći reći nakon što snimci budu pregledani.

"U svakom slučaju, pre nego što sve vidimo, kompletan materijal, teško je dati neku preciznu ocenu", istakao je LJajić.

Direktor Kancelarije Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je za FTV da srpske vlasti ne znaju gdje se Mladić nalazi i da se to navodi i u zadnjem izvještaju haškog tužioca Serža Bramerca.

Bakir Hadžiomerović, urednik emisije "60 minuta", koja je sinoć emitovala snimke generala Ratka Mladića, nije htio da otkrije kako je ta FTV došla do snimaka, ali je rekao da je riječ o amaterskim snimcima i da tog materijala ima više od sat vremena.

Hadžiomerović je za B92 rekao da ima i onih snimaka "za koje se pretpostavlja da su načinjeni ove ili prošle zime negdje u snijegu".

On je naveo da se "na tim snimcima sve vidi" i da je "obuhvaćen period od više od 10 godina", te da je i snimak sa sahrane Mladićeve ćerke Ane, koja se ubila, a na kojoj se on pojavljuje, iako je bilo priče da nije bio na toj sahrani.

"Tu ima slavlja različite vrste, što nekih privatnih derneka, što boravka u restoranima i ono što je najbitnije u čitavoj priči je da imamo snimke njegovog boravka u vojnim objektima u Srbiji, od Topčidera pa nadalje", ispričao je Hadžiomerović.

Snimak emisije u dijelovima možete pogledati na Forumu RadioSarajevo.


rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije