Ignjatović: Mladić se krije bolje od Bin Ladena

Radiosarajevo.ba
Ignjatović: Mladić se krije bolje od Bin Ladena

Direktor vladine kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom (ICTY) Dušan Ignjatović ocijenio je u srijedu da u Srbiji postoji politička volja i potpuna saglasnost nadležnih da haški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhapšeni, ali da se oni dobro kriju. 
 
On je gostujući u Kažiprstu TV B92 ocijenio da se Mladić očigledno dobro krije i da je "ukoliko je živ", za sada, u tome uspješniji od Osame bin Ladena. 
 
„Sarađujemo dovoljno, ali nemamo rezultate“, rekao je Ignjatović, ističući da se ulaže trud da se saradnja privede kraju. 
 
Ignjatović očekuje da će izvještaj haškog tužioca Sergea Brammertza biti objektivan, ali ne vjeruje da će biti dramatično drugačiji od njegovih ranijih izvještaja i da je Brammertz rekao da neće upotrijebiti termin puna saradnja, jer on predstavlja političku ocjenu. 


 
„ Nismo taoci Mladića, ničiji nismo taoci, rekao je Ignjatović“, ocijenivši da je država učinila mnogo i da je situacija bolja nego prije 10 godina. 
 
Po njegovoj ocjeni saradnja s ICTY-em se odvija na visokom nivou, ali da je, bez obzira na to, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz nezadovoljan, jer preostala dva bjegunca još nisu uhapšena. 
 
„Brammertz je rekao da je nezadovoljan što nema dvojice bjegunaca i da će se to odraziti u njegovom izvještaju“, rekao je Ignjatović. 
 
On je dodao da je pitanje Ratka Mladića i Gorana Hadžića važno i da se ni na koji način ne smije minimalizovati jer su obojica optuženi za teške zločine i da se moraju u Haagu naći, ne zbog toga što su unaprijed krivi, nego da zato što moraju za to da odgovaraju. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije