Iftar u Bajrakli džamiji ramazanska tradicija u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Iftar u Bajrakli džamiji ramazanska tradicija u Beogradu
/ FOTO: AA

Tokom mjeseca ramazana Bajrakli džamija, jedina u Beogradu, posebno zaživi i postane stjecište vjernika muslimana. I ovog, u islamskom kalendaru odabranog mjeseca, džamija i restoran u okviru džamijskog kompleksa su mjesto gdje se putnicima namjernicima i svima onima kojima treba dijele iftari, javlja Anadolu Agency (AA). 

Džamija otvorena uvijek i za svakoga

Ispred džamije se u prediftarsko vrijeme za vjernike serviraju hurme, voda i sokovi kako bi se označio prekid posta, klanja se akšam-namaz (zajednička večernja molitva), a zatim se u restoranu džamije za sve prisutne dijeli svježe spremljena kuhana hrana, voće, slatko i sokovi.

Novi imam džamije Ramadan ef. Mehmeti je kazao kako se iftar u džamiji, kada je u funkciji, uvijek dijelio i da je to mjesto gdje uvijek može svako svratiti.

Mehmeti koji je inače svršenik Beogradske medrese i fakulteta Islamskih studija u Bursi ističe da Islamska zajednica Srbije (IZS) tradicionalno i godinama provodi iftarsku akciju.

"Svi oni koji su putnici i dolaze ovdje da obave namaz svake večeri ovde imaju iftar. Islamska zajednica uvek organizuje iftare, a ima i onih koji žele da uplate iftare", ističe Mehmeti i poručuje da je Bajrakli džamija u Jevremovoj ulici na Dorćolu uvijek i za svakoga otvorena.

Dodaje i da se iftar dijeli u drugim beogradskim džematima kao što su Borča, Zemun, Sremčica...

"Muslimani uvek mogu naću iftarsku sofru u Beogradu jer je raspodela iftara već postala tradicija i u ovim novim džematima. Osim putnika, dolaze i oni koji žele da ulepšaju iftarsku sofru", naglašava imam Mehmeti koji je na toj dužnosti od početka ovog ramazana.

Naglašava i da se u Bajrakli džamiji obavlja pet dnevnih namaza i da se tokom ovog mjeseca prije teravih-namaza koji su posebno posjećeni drže i vjerska predavanja.

"Bajrakli džamija za vreme i nakon ramazana je uvek otvorena i svako ko želi može nam se pridružiti", zaključio je on.

Beogradu potreban islamski centar

Osim Beograđana i redovnih posjetilaca džamije za vrijeme iftara u Bajrakli džamiji je putnika i gostiju sa svih strana, kako Srbije tako i svijeta.

Avdul Avdulović iz Novog Pazara koji je zajedno s hanumom u prolazu kroz Beograd, zahvaljujući se Allahu dž.š. na nafaci i mogućnosti da obavi namaz i iftari, ističe da ovo za njih mnogo znači.

"Odmorili smo se malo, obavili ibadet, iftarili. Zahvaljujem se Allahu, kao i vakifu donatoru koji se zalaže za ovakve stvari", ističe Avdul i preporučuje onima koji su prijestolnici Srbije, a ’u ramazanu su’, da se informiraju i dođu vidjeti da i u Beogradu postoji ovakvo mjesto.

Beogradu potrebno još ovakvih i boljih mjesta

"Trebalo bi da ima jedan veliki islamski centar, da tu može da se odmori i prenoći, duhovno odmori. To bi trebalo država obavezno da odobri. To za nas muslimane mnogo znači", poručio je on.

Muslimansko humanitarno društvo "Merhamet Srbija" koje djeluje u okviru Islamske zajednice Srbije (IZS) i ove godine organizira program pod nazivom "Nahrani postača" namijenjen prije svega onima koji imaju sredstava za iftare u medžlisima na prostoru centralne Srbije i Vojvodine gdje djeluje Srbijanski mešihat. Učešće u programu podrazumijeva doniranje 30 obroka ili sredstva u vrijednosti od 150 eura. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije