IFIMES: Tadić i Josipović kao Milošević i Tuđman

Radiosarajevo.ba
IFIMES: Tadić i Josipović kao Milošević i Tuđman

"Hrvatska i Srbija imaju negativan uticaj na političku krizu u BiH, a Ivo Josipović i Boris Tadić često ponavljaju političku floskulu o volji naroda, koju su obilato koristili Tuđman i Milošević", stoji u ocjeni Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, prenosi Index.hr.

BiH treba u NATO,  Hrvatska i Srbija neka se ne miješaju

Institut vrlo oštro komentariše uticaj bh. susjeda na višemjesečno blokiranje formiranja vlasti.

"Bilo kakvu konferenciju o BiH trebalo bi prolongirati do ulaska te zemlje u NATO. Nju bi trebalo isključivo voditi i organizirati pod patronatom SAD-a, uz pomoć EU i bez učestvovanja Hrvatske i Srbije", poručuju iz Ljubljane.

Iako se dva predsjednika smatraju glasnicima mira i prosperiteta u regiji, Institut bez ograđivanja navodi da njihove "ideje i spekulativna retorika" podsjećaju na one bivših i pokojnih predsjednika dviju država, iz vremena "dvostruke agresije na BiH".

"Ključ svih budućih pregovora je izoliranje službenog Beograda i Zagreba od bilo kakvih uplitanja i djelovanja na izgradnju budućih političkih odnosa u BiH", stoji u analizi.

I nakon Daytona susjedne zemlje djeluju prema BiH

Osim bosanskih susjeda, u IFIMES-u smatraju da je licemjerna i međunarodna politika.

"Zastupaju stavove da se politički predstavnici BiH trebaju samostalno dogovarati bez posredovanja i učestvovanja međunarodne zajednice. To predstavlja signale nemoći i nezainteresiranosti, odustajanje od Daytonskog sporazuma, ali i svojevrsnu implementaciju susjedskih velikodržavnih politika koje potpisivanjem Daytona nisu prestale djelovati prema BiH", poručuju s Međunarodnog instituta u Ljubljani.

Nude i rješenja: BIH će biti zaštićena ako što prije uđe u NATO, no tvrde da osovina Rusija- Srbija-Republika Srpska to želi što duže odgoditi. Najžešće kritikuju Borisa Tadića.

"Ključni destruktivni faktor na Zapadnom Balkanu je njegov režim, koji preko Milorada Dodika radi na destabilizaciji BiH", piše u analizi.

Inzko, moraš smijeniti i uhapsiti Dodika!

Sa žaljenjem konstuju kako su dva HDZ-a u BiH uspjela u sve uplesti i Katoličku crkvu, koja je na čelu s kardinalom Vinkom Puljićem, tvrde, bila najveća podrška nezavisnoj BiH i usprotivila se Tuđmanovoj podjeli te države.

Institut ima preporuku i za visokog predstavnika Valentina Inzka. Trebao bi, kažu, smijeniti Milorada Dodika, a potom ga dati uhapsiti i procesuirati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije