Iduće sedmice sedam novih Karadžićevih svjedoka

Radiosarajevo.ba
Iduće sedmice sedam novih Karadžićevih svjedoka


U Haškom tribunalu se iduće sedmice nastavlja samo suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću, dok je nastavak glavnog pretresa na još dva preostala suđenja, u predmetu Ratka Mladića i Gorana Hadžića, najavljen za 8. april. 
   
Karadžić, koji se sam zastupa pred sudom, namjerava da od utorka do petka sasluša sedam novih svjedoka. Od početka dokaznog postupka odbrane, sredinom oktobra prošle godine, saslušano je 105 svjedoka, prenosi u nedjelju agencija Tanjug.    

Optužnica tereti Karadžića za genocid u Srebrenici, za progone nesrpskog stanovništva s velikih podučja BiH, za teror nad civilima u Sarajevu snajperskim djelovanjem i granatiranjem, i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce. 

U ICTY-u je najavljeno da će 27. marta biti izrečena presuda prvom ministru policije RS Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku Centra službi bezbjednosti u Banja Luci, Stojanu Župljaninu, kojima je suđeno za progone nesrpskog stanovništva u BiH, počinjene od aprila do decembra 1992. godine. 
 
Na prvostepene presude čekaju i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović i šestorica nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne, kojima je u predmetu Prlić i drugi suđeno zbog progona nehrvatskog stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije