ICTY dopustio Krajišniku da posjeti bolesnu majku

Radiosarajevo.ba
ICTY dopustio Krajišniku da posjeti bolesnu majku

Haški sud (ICTY) odobrio je zahtjev Momčila Krajišnika da bude pušten na slobodu tri dana kako bi posjetio bolesnu majku, a o datumu puštanja bit će naknadno odlučeno, saopćeno je u četvrtak u Haagu.

Krajišnik je 17. marta pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, nakon što mu je Žalbeno vijeće smanjilo kaznu od 27 godina, na koliko ga je u septembru 2006. osudilo prvostepeno vijeće. On sada u pritvoru ICTY-a čeka odluku o tome u kome će zatvoru provesti ostatak kazne.

Bivši predsjednik Skupštine RS-a podnio je 13. maja zahtjev za privremeno puštanje na slobodu "iz humanitarnih razloga", u trajanju od tri dana, kako bi posjetio teško oboljelu majku i ostatak bliske porodice.

On je u podnesku naglasio da je to, vjerovatno, posljednja prilika da obiđe majku, koju nije vidio godinama, jer su male šanse da mu se odobri takav zahtjev kada bude prebačen u zatvor u kome će služiti kaznu.

Sudsko vijeće je u srijedu odobrilo da Krajišnik bude pušten na slobodu tri dana, plus onoliko vremena koliko mu je potrebno za odlazak u Sarajevo i povratak u Haag.

"Tačan datum puštanja osuđenog na privremenu slobodu bit će utvrđen nakon konsultacija s pritvorskom jedinicom UN-a, Tajništvom ICTY-a i predstavnikom Sudskog vijeća", navedeno je u saopćenju.

Krajišnik će tokom boravka na Palama biti pod 24-satnim nadzorom naoružanih policajaca. Pasoš će po dolasku u Sarajevo predati policijskoj misiji EU-a, uredu tužilaštva ili stanici javne sigurnosti, a svaku noć će morati provesti u pritvoru.

Republika srpska dužna je snositi sve troškove njegovog puta, odgovorna je za njegovu sigurnost i obavezna je uhapsiti ga u slučaju da prekrši bilo koju odredbu sudske odluke.

Krajišnik je osuđen zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacija i prisilnog premještanja više hiljada bošnjačkih i hrvatskih civila 1992. godine.

Uhapšen je 3. aprila 2000. godine i istog dana prebačen u Haag, gdje se 7. aprila, prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije