I to je moguće: Radnik u hrvatskom ministarstvu ne dolazi na posao, ali ga ne mogu otpustiti

Radiosarajevo.ba
I to je moguće: Radnik u hrvatskom ministarstvu ne dolazi na posao, ali ga ne mogu otpustiti

U Dnevniku hrvatske Nove TV objavljen podatak o radniku zaposlenom u Ministarstvu vanjskih poslova, koji se na poslu pojavljuje na 26 sekundi, ali i dalje mu se uplaćuju doprinosi te ne može dobiti otkaz.

Naime, u Hrvatskoj je objavljen spisak poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, a na toj listi se našlo i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske. Nova TV ih je stoga kontaktirala kako bi saznali razlog zbog kojeg taj radnik ne prima plaću.

Evo objašnjenja koje su im poslali iz Ministarstva:

"Osoba o kojoj se radi je učestalo kasnila na posao, ranije odlazila s posla te odbijala raditi na mjestu na koje je raspoređena nakon povratka s mandata. S njom je, u skladu sa zakonom i pravilnicima, više puta razgovarano te su joj nuđena radna mjesta u skladu s njezinom stručnom spremom i potrebama službe. Zbog svega toga pokrenut je i disciplinski postupak zbog lake povrede službene dužnosti".

Doprinose mu uplaćuju, ali bez osam odrađenih sati na dan, plaću, poručuju, neće vidjeti.

Dakle, osoba može dolaziti 26 sekundi na posao, ali ju se ne može otpustiti.

Ovo je u hrvatskoj javnosti izazvalo pravu buru reakciju, a javnost traži izjednačavanje prava radnika u državnim službama, koji su "zaštićeni kao ugrožena vrsta", s radnicima u realnom sektoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije